2024. május 12. - Pongrác

Afganisztán első nemzeti parkja

A magashegyi mélykék tavak sora lett Afganisztán első nemzeti parkja szerdán, a Föld napján; ezzel az ország megtette az első nagy lépést természeti kincsei védelmében.
2009. április 22. szerda 18:33 - HírExtra
A világszerte április 22-én megtartott Föld napja alkalmából az afgán Nemzeti Környezetvédelmi Ügynökség ideiglenesen megalapította a Band-e-Amir Nemzeti Parkot, amely hat, természetes mészkőfalú medencében elterülő magashegyi tavat foglal magában. A természetvédelmi terület státusza akkor válik véglegessé, ha a parlament is megszavazza.

A jéghideg vizű, mélykék Amir-tavak az ország békés részén találhatók, közel 3000 méteres magasságban, a fővárostól, Kabultól nagyjából kétszáz kilométerre nyugatra. A mintegy 600 négyzetkilométeres terület Bámiján tartomány része. A tálib uralom előtt népszerű turisztikai célpont volt a vidék, és az illetékes hivatal reményei szerint újra fellendülhet itt az idegenforgalom.

A USAID, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala közel egymillió dollárt (230 millió forint) költött arra, hogy a tavak megkaphassák az ideiglenes nemzeti park státust. A Wildlife Conservation Society nemzetközi természetvédelmi szervezet munkatársai segítettek megállapítani a park határait, együttműködve a környék falvaiban élőkkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását