2024. április 28. - Valéria

Szlovákia megunta a dunaszerdahelyi balhékat

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) frakcióvezetője szerint súlyos büntetésekre számíthat a dunaszerdahelyi labdarúgó klub (DAC), ha nem sikerül jobban fegyelmeznie szurkolóit.
2009. április 19. vasárnap 09:05 - HírExtra
"Túl sok problémát okoz ez a klub. Saját stadionjában, de más klubok stadionjaiban is provokációkat szít. Elsősorban a klubnak kellene lépnie és garantálnia a nézők biztonságát" - nyilatkozta Rafael Rafaj, a nacionalista párt parlamenti frakciójának vezetője a TASR hírügynökségnek szombaton. Az SNS vezető politikusa Balogh Zoltánnak, az Országgyűlés emberi jogi bizottsága fideszes elnökének nyilatkozatára reagált.

Balog szerdán annak kivizsgálását követelte a szlovák féltől, hogy húsvétkor a DAC-Spartak Trnava (Nagyszombat) mérkőzés után a rendőrök megvertek több dunaszerdahelyi szurkolót, míg a nagyszombati szurkolók garázdálkodásait figyelem nélkül hagyták. A magyar politikus ismételten egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását javasolta. Rafaj ezt elvetette. Szerinte a probléma megoldásának más módja a DAC stadion bezárása, de "ez már a Szlovák Labdarúgó Szövetség dolga". Úgy látja: a szurkolókkal való problémák azután mélyültek el, hogy "a DAC nem a hagyományos módon" került be a szlovák bajnokság első osztályába. A DAC úgy került oda, hogy egyesült a szomszédvárral, a szenci (Senec) klubbal, amelynek jogosítványa volt az első osztályú ligában való szereplésre.

A dunaszerdahelyi DAC Szlovákiában "magyar" klubnak számít, ezért már a múltban is gyakran volt a szlovák nacionalisták céltáblája. Rafaj szerint a DAC összetétele többnemzetiségű. "A szurkolókkal való visszaélés bizonyos etnikai elképzelések terjesztésére nem jó megoldás. Ha valaki rendetlenséget okoz, garázdálkodik és huligán módon viselkedik a stadionokban, a rendőrségnek kötelessége beavatkozni" - húzta alá Rafaj.

A közelmúltban komoly feszültséget okozott Pozsony és Budapest viszonyában a november elsejei DAC-Slovan Bratislava (Pozsony) mérkőzés, amely alatt a rendőrség megtámadta a DAC szurkolóit. A szurkolók között magyar állampolgárok is voltak. A magyar fél és a szlovák sajtó nagy része is indokolatlannak minősítette a rendőrattakot, s az ügy máig is tisztázatlan és lezáratlan. Pozsony szerint a fellépés a futball-huligánok ellen történt és jogos volt. A bizonyítékként felhozott videofelvételt azonban a szlovák fél a mai napig nem mutatta be. A pozsonyi sajtó azt írta, hogy ez a bizonyíték nem is létezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását