2024. május 20. - Bernát, Felícia

Fidesz: az EP választás lesz Bajnaiék bizalmi próbája

Az "összeomlás koalíciójának" tartja az új kormányt Orbán Viktor, aki szerint a június 7-i európai parlamenti (EP) választás bizalmi szavazás lesz a most hivatalba lépett kabinetről.
2009. április 17. péntek 19:30 - HírExtra
Június 7-én a politika ismét kikerül az utcára, kikerül az emberek közé, "és mód nyílik arra, hogy egy általános állampolgári bizalmat szavazzunk, vagy bizalmatlanságot jelentsünk be" - mondta a Fidesz elnöke a Szabad Európa Központ Magyarország többre képes című, vitasorozatának befejező konferenciáján pénteken.

Közölte: a szavazáson az emberek egy egyszerű mondatot mondhatnak el az ország hatalmat gyakorló vezetőinek: "Elég volt!". Orbán Viktor arra biztatta az embereket, ha valóban elég volt, szavazzanak június 7-én.

A Fidesz elnöke több mint félórás előadásában hosszan beszélt a most megalakult kormányról, és úgy vélte, a régi-új, MSZP-SZDSZ-koalíció az "összeomlás koalíciója lesz", amely elvezethet az ország pénzügyi és szociális összeomlásához.

Szerinte megszületett a reménytelenség koalíciója - mint fogalmazott -, a "Reménytelenség bt.", amelyben a beltag let a kültag, a kültag pedig a beltag, de ettől a társaság maradt az, ami volt.

Véleménye szerint az új kormánynévsor 88 százalékban olyan személyekből áll, akik benne voltak korábbi kormányokban is. "Volt cirkusz, komédia, de ezeken a trükkökön már mindenki átlát: ugyanazok ugyanazt folytatják tovább, amit eddig is csináltak" - mondta. Orbán Viktor úgy vélte, hogy az új kormányfő kiszivárgott programja alapján "még olyanabb", mint az előző, "gyurcsányi mértékegységben" számolva 120-130 százalék a teljesítménye, mert Gyurcsány Ferenc programja kevesebb megszorítást tartalmazott.

Azzal összefüggésben, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában Ficsor Ádám titokminiszter-jelölt nem kapta meg a többségi támogatást, Orbán Viktor úgy fogalmazott: senki sem gondolhatja komolyan azt, hogy egy 28 éves fiatalember, a korábbi miniszterelnök kabinetfőnöke komolyan aspirálhat e posztra. Ennek a kísérletnek véleménye szerint egyetlen értelme van: az, hogy Gyurcsány Ferenc benne lehessen a "régi-új kormányban" az egyik legfontosabb pozíció birtoklásán keresztül.

Szerinte még ennél is rosszabb jel a jövőt illetően, hogy az előző miniszterelnök egy másik közeli munkatársa, kampánytanácsadója szintén ott van a kormányban.

Emlékeztetett arra, hogy a 2006-os választási kampány hazugsághadjáratát kampánytanácsadók vezényelték le, és az "őszödi böszmeségre" is ők adtak javaslatot, így - folytatta - "amikor ezeket a levitézlett alakokat ismét a kormányban látjuk, akkor a jövőt illetően sok ok a bizakodásra nincs".

Orbán Viktor úgy vélte, hogy a kormánykoalíció minden megnyilatkozásával azt üzeni az embereknek, hogy Magyarország reménytelen helyzetben van, az igazság azonban az, hogy az MSZP van reménytelen helyzetben, mert a szocialisták összeomlottak az elmúlt hét év kormányzati kudarcainak súlya alatt.

A konferencián részt vevők nagy tapsa közepette kijelentette: "Magyarországot vissza kell szerezni a Reménytelenség betéti társaságtól, azoktól, akik az országot magánvállalatként kezelték, és csődbe vitték. Vissza kell követelni az országot azoktól, akik eddig csak hasznot húztak belőle, vagyis a kartellezőktől, a gyárakat, földeket, üdülőket eltulajdonító, adatokat hamisító, sikerdíjakat sikkasztó, az ország vagyonát, az emberek pénzét elzuschlagosító, szélhámos üzletemberektől".

A Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy ő maga lát reményt Magyarország számára, szerinte nemzeti alapokon újjá kell építeni Magyarországot, mert aki válságkezeléssel próbálkozik, az tovább ássa az ország sírját. A pártelnök azt ígérte, hogy ha a Fidesz megkapja az emberek többségének a bizalmát, akkor az első a romeltakarítás lesz, majd a bizalom helyreállítása következik - "amit számonkérésnek neveznek" -, utána pedig meg kell kezdeni az újjáépítést.

Szerinte Magyarország legnagyobb problémája nem a pénzügyi egyensúly, hanem az, hogy hiányzik egymillió legális munkahely, és ha ezt nem teremtik meg tíz év vagy még rövidebb idő alatt, akkor a magyar gazdaság bajait nem lehet orvosolni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy minimum nyolcszázalékos lesz a gazdasági visszaesés, szemben a mostani miniszterelnök által prognosztizált 5-5,5 százalékos visszaeséssel. "Hát hol él ez az ember, barátaim?" - tette fel a kérdést.

A Fidesz elnöke kitért arra is, hogy a jó nemzetpolitika feltétele a bizalom helyreállítása és a nemzeti vagyon. Ezért kijelentette: meg kell üzenni azoknak, aki a még létező nemzeti vagyon eladásán törik a fejüket, hogy ne tegyék, nem jó ötlet. Hangsúlyozta, hogy sem a föld- sem a vízvagyon nem eladó, ezért ne is adják el, mert vissza fogják venni.

A pártelnök erős mezőgazdaságot, erős idegenforgalmat, újjászervezett, hatékony államot, erős szakképzési rendszert és egy vállalkozói forradalmat tartott szükségesnek, ez utóbbival elhárítanák a magas adók, a szürkegazdaság, a bürokrácia és az állam által állított akadályokat.

A pénteki konferencia volt az utolsó állomása a Fidesz európai választási programalkotó vitasorozatának, a programot várhatóan májusban mutatják majd be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. április 17. 20:03
Orbán ismét fantáziál,álmodozik és HAZUDOZIK megint hülyéknek nézi a választókat:az EU-KÉPVISELŐ VÁLASZTÁSNAK SEMMI KÖZE A BIZALMI SZAVAZÁSHOZ!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását