2024. május 5. - Györgyi

Majdnem minden diák ivott már alkoholt?

A 2009. évi ESPAD felmérés adatai szerint a 15 éves korú ukrán iskolások 91 százaléka már ivott alkoholt, 63 százaléka dohányzott és 14 százaléka kipróbálta a marihuánát.
2009. április 15. szerda 21:57 - HírExtra
Az Olekszandr Jaremenko nevét viselő Ukrán Szociális Kutatások Intézete az idén negyedszer készített ESPAD felmérést az ukrán tanulóifjúság körében. A vizsgálati eredmények összehasonlítása azt mutatja, hogy növekszik azoknak az iskolásoknak a száma, akik naponta fogyasztanak alkoholt – közölte szerdán az UNIAN hírügynökség

Mint Olga Balakireva, a Jaremenko-intézet igazgatója a kutatással kapcsolatban elmondta, az alkoholfogyasztás kezd tömeges jelleget ölteni és életstílussá válni. A felmérésbe bevont tanulók 22 százaléka nyilatkozta azt, hogy a barátaik hetente legalább egyszer berúgnak, ami azt jelenti, a serdülőkorúak közel fele a hétvégéken iszákoskodik – tette hozzá.

Ugyanakkor az ESPAD felmérések 14 éves története során először Ukrajnában mutattak ki csökkenő tendenciát a gyerekek korai dohányzását illetően. Balakireva szerint ez az elkezdett dohányzás elleni programok hatását jelzi, jóllehet ezek még nem érték el a kívánt hatást, hiszen minden ötödik ukrán kamasz naponta dohányzik.

A szakember azt is elmondta, hogy az ukrán gyerekek a korábbinál ritkábban fogyasztanak kábítószert, mert felismerték ennek a kockázatát.

Szociológusok és az UNICEF arra figyelmeztet, hogy a gyerekek dohányzása, alkohol- és drogfogyasztása hamarosan kedvezőtlenül befolyásolhatja Ukrajna demográfiai helyzetét. Ezért arra szólítják fel a hatóságokat, hogy hozzanak intézkedéseket a felnövekvő nemzedékek káros szenvedélyektől való megóvása érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását