2024. június 17. - Laura, Alida

Tűzoltók a rovarok ellen

Ha a méhek, darazsak rajzása emberéletet veszélyeztet, a tűzoltók segítenek megfékezni a rovarokat - mondta a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője, Dobson Tibor az MTI-nek.
2009. április 13. hétfő 09:42 - HírExtra
A jó idő beköszöntével számolni kell a méhek, darazsak rajzásával, a tűzoltóság is egyre több lakossági riasztást kap darazsak támadása miatt - közölte a szóvivő, hozzátéve: hivatalos statisztika ugyan nincs erről, de tavaly több mint száz ilyen riasztást kaptak. 
    
Tájékoztatása szerint általában azt javasolják a hozzájuk forduló bejelentőnek, hogy keressen szakembert: méhészt vagy rovarirtásra szakosodott vállalkozást. Ebben telefonszámokkal tudnak segíteni. Ha azonban közvetlen az életveszély, a sérülésveszély, és nem lehet várni a szakemberek kiérkezésére, akkor a tűzoltóság kivonul - mondta Dobson Tibor. 
    
Utalt arra: a tűzoltók törvényben rögzített kötelességei közé tartozik, hogy segítséget nyújtsanak minden esetben, amikor emberi életek forognak kockán, így a darazsak megfékezésében is. 
    
A fővárosban öt tűzoltóságon rendelkeznek méhek befogásához szükséges eszközökkel, védőfelszerelésekkel. A tűzoltóságok általában olyan szabadnapos tűzoltókat kérnek meg a rovarok befogására, akik maguk is méhészek, hogy a befogás szakszerű legyen - mondta a szóvivő.
    
Dobson Tibor megjegyezte: a lakótelepeken főleg darazsak szoktak riadalmat kelteni, amikor megtelepszenek a panelépületek oldalán. A rovar azonban néhány órán belül továbbáll, amikor rájön, hogy nem virággal van dolga.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását