2024. április 28. - Valéria

EP választási fejezet

Lezárult az értesítők és ajánlószelvények kézbesítése a június 7-ei európai parlamenti választásra, a szavazásra jogosult több mint 8 millió választópolgárnak péntekig kellett megkapnia a küldeményeket; akihez nem érkeztek meg az értesítők, április 15-én délutánig ellenőrizheti, hogy szerepel-e a nyilvántartásban, s terjeszthet elő kifogást a kihagyás miatt.
2009. április 11. szombat 11:08 - HírExtra
A választóknak ezen a héten kézbesített, a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítő tartalmazza a családi és utónevet, a lakcímet, a személyi azonosítót, a névjegyzékbeli sorszámot, a szavazás helyét és idejét, valamint a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat.

Azok a választók, akik a héten nem kapták meg az értesítőt, a közszemlére tett névjegyzékben április 15-én délutánig ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a nyilvántartásban, s 16 óráig kifogást terjeszthetnek elő jogosulatlan kihagyás vagy felvétel miatt. Tévesen, így jogosulatlanul szerepelhet a névjegyzékben például olyan személy, akit bíróság tiltott el a közügyek gyakorlásától.

Aki a névjegyzékből kimaradt és ez ellen a törvényes határidőig nem emel kifogást, a szavazás napján már nem kérheti a névjegyzékbe vételét. Aki pedig választásra jogosult, de mégsem kapta meg az értesítőt, annak ezt a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) kell jeleznie, s a jegyző új szelvényt állít ki.

A választópolgárok az értesítővel együtt kapták meg az ajánlószelvényt. A választáson listát állítani szándékozó pártoknak 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük. A pártoknak az ajánlószelvények gyűjtését az adatvédelmi biztosnál is be kell jelenteniük; a törvény tiltja, hogy másolatokat készítsenek az ajánlószelvényekről.

A pártoknak május 8-ig kell benyújtaniuk az ajánlószelvényeket az Országos Választási Bizottsághoz, addig a határidőig jelenthetik be a listákat is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását