2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hatalmas többlet a külkereskedelemben

A várakozásokat jelentősen meghaladta a magyar külkereskedelmi mérleg 279 millió eurós februári többlete az MTI által szerdán megkérdezett elemzők.
2009. április 8. szerda 14:07 - HírExtra
A Központi Statisztikai Hivatal azt közölte: a külkereskedelmi mérleg az idén január-februárban az előzetes adatok szerint 37 milliárd forintos aktívumot mutatott, ami az egyenleg 15 milliárd forintos javulását jelenti a 2008. január-februári 22 milliárd forintos aktívumhoz viszonyítva. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta: az exportnál nagyobb mértékben csökkenő import hatására egész évben emelkedhet a magyar külkereskedelmi mérleg többlete, így az év végére akár egymilliárd eurós aktívum is kialakulhat.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy decemberben és januárban is csökkent a forgalom mindkét irányban, ám akkor még az export visszaesése nagyobb volt az importénál. Februárra ez megfordult, így jelentős többlet alakulhatott ki a külkereskedelmi mérlegben.

A februári jelentős javulás ellenére, az év első két hónapja alapján még nem lehet egyértelműen meghatározni a külkereskedelmi mérleg alakulásának trendjét - vélte Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője. Aláhúzta: a következő egy-két hónap adatai mutathatják majd meg, hogy az import, az exportnál nagyobb mértékű esése csak egyedi eset volt februárban, vagy pedig a külkereskedelmi mérleg többletének emelkedésével kell számolni egész évben. Az elemző jelenleg év végére 500 millió euró körüli passzívumot vár a külkereskedelmi mérlegben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását