2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hamarosan megnyitják az internetes világkönyvtárt

A világ minden részén lévő könyvtárak és archívumok kincseit - könyveket, hangos dokumentumokat és más anyagokat - az internetezőknek ingyen rendelkezésére bocsátó UNESCO digitális világkönyvtárat (francia rövidítéssel: BNM) április 21-én avatják fel fel az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének párizsi székházában.
2009. április 7. kedd 06:46 - HírExtra
A világhálós kulturális intézmény hét (angol, arab, francia, kínai, orosz, portugál és spanyol) nyelven segíti a kutatómunkát és a szörfölést a neten, ezen kívül még számos nyelven ajánl majd fel tartalmakat - tájékoztatott hétfői közleményében az UNESCO.

Az ENSZ és 32 partnerintézményének kezdeményezésére kialakított rendszert az amerikai kongresszusi könyvtár fejlesztői dolgozták ki, a washingtoni intézmény volt a projekt egyik legfőbb támogatója. A BNM létrehozásában jelentős részt vállaltak olyan országok könyvtárai is, mint Szaúdi Arábia, Brazília, Kína, Egyiptom, Franciaország, Japán, Nagy-Britannia és Oroszország - részben a tartalmak, részben a technikai részletek tekintetében.

"A nemzetközi megértés előmozdítása mellett a projekt célja növelni az interneten megtalálható kulturális tartalmak mennyiségét és azokat az oktatók, a diákok és a nagyközönség rendelkezésére bocsátani" - hangoztatta az UNESCO, hozzáfűzve, hogy további célja "támogatni a soknyelvűséget és a nem latin nyelvek internetes elérhetőségét."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását