2024. május 14. - Bonifác

A nők kiszagolják a jó partnert

A nők jobban képesek a számukra biológiailag fontos információkat "kiszimatolni" a hónaljszagból - állítják amerikai kutatók.
2009. április 7. kedd 19:26 - HírExtra
A philadelphiai Monell Center kutatói összehasonlító vizsgálat keretében próbálták kideríteni, hogy mennyire érzik a nők és a férfiak a testszagokat, s milyen hatékonyan lehet ezeket elkendőzni különböző illatokkal.

A vizsgálat során mindkét nem képviselőinek először értékelniük kellett a hónaljszag erősségét. Amikor semmiféle illatszerrel nem próbálták elrejteni, a férfiak és a nők egyformán érzékelték a testszagot.

Ami az elkendőzést illeti, a megvizsgált 32 illatból csupán kettő volt képes teljes mértékben elrejteni a hónaljszagot a nők elől. A férfiak esetében 19 illat vált be.

A vizsgálatokat irányító Charles Wysocki viselkedéskutató szerint mindent egybevetve az derült ki, hogy az izzadság fontos információt tartalmaz, amely különleges jelentőséggel bír a nők számára.

"Ez megmagyarázhatja, miért oly nehéz meggátolni, hogy a nők érezzék az izzadságszagot" - magyarázta Charles Wysocki.

S mint kiderült, a nőknek nemcsak jobb a szimata, de a férfiizzadtság szagát nehezebb elnyomni, mint a nőkét, holott semmiféle különbség nincs a nemek között, ha a hónaljszag intenzitásáról van szó. A megvizsgált illatoknak mindössze 19 százaléka nyomta el a férfiak izzadtságszagát, míg a nők esetében ez az arány 50 százalékos volt.
Leslie Knapp, a Cambridge-i Egyetem biológiai antropológusa szerint jó oka volt a természetnek arra, hogy ilyen jó szaglószervvel ajándékozta meg a nőket. Ennek révén a nők a szó szoros értelmében képesek voltak kiszimatolni a megfelelő partnert.

"A nőknek válogatósabbnak kellett lenniük, mint a férfiaknak, amikor jövendő gyermekük apjáról volt szó, hiszen többet áldoznak az ügy érdekében, mint a teremtés koronái. A férfiaknak nem szükséges válogatniuk, bőven van ondósejtjük, s több nőt is képesek megtermékenyíteni. Ám ha a nő megfogant egy férfitól, kilenc hónapig korlátozva van cselekvési szabadságában" - magyarázta Leslie Knapp, hozzátéve, hogy a testszag sokat elárul az egyén génkészletéről is.

Az evolúció során a nők számára az volt a kívánatos, hogy olyan férfival párosodjon, akinek génkészlete a lehető nagyobb mértékben különbözik az övétől, mivel ez növelte az életképes utódok valószínűségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását