2024. május 17. - Paszkál

A magyar gazdaság a vég felé közeledik

Magyarország adósságosztályzata a bóvli kategória felé tart; a politikai bizonytalanság közepette a S&P leminősítése csak olaj a tűzre a gazdasági válságban - írta a Forbes amerikai üzleti magazin kedden.
2009. március 31. kedd 17:51 - HírExtra
A magyar szuverén adósságbesorolás csak egy lépésre van attól, hogy a spekulatív sávba kerüljön, miután a Standard & Poor's hitelminősítő BBB mínuszra csökkentve negatív kilátással a befektetői sáv aljára rontotta a magyar osztályzatot. Elemzők figyelmeztettek: a lerontásnak súlyos következményei lehetnek a piacra.

A magyar gazdaság, amely fokozatosan készülődik az euróövezethez való csatlakozásra, befektetéseket vonzott olyan alapok részéről, amelyek hasznot akarnak húzni az átállásból. Ezek az alapok azonban nem fektethetnek be a bóvli kategóriába eső termékekbe, így ha Magyarország adósságbesorolását tovább rontják, ezek a befektetők kiszorulnak a piacról - mutatott rá Michael Ganske, a Commerzbank feltörekvő piaci elemzője Frankfurtban.

Mint a Forbes megjegyezte, Magyarország - amely vállalati és lakossági vonatkozásban is nagy külföldi adósságot halmozott fel - Kelet-Európa egyik leggyengébb gazdaságának látszik. Az ország tavaly 25 milliárd dolláros hitelkerethez jutott a Nemzetközi Valutaalaptól, a Világbanktól és az Európai Uniótól, a bizalom azonban újra sérült múlt héten annak nyomán, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette lemondását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását