2024. április 27. - Zita

Orbán Viktor kettős állampolgárságot ígért Kárpátalján

Kettős állampolgárságot ígért a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári jubileumi közgyűlésén Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke, azt hangsúlyozva, hogy a magyar nemzet újraegyesítése egyik alappillére pártja programj
2009. március 28. szombat 13:51 - HírExtra
Az KMKSZ ünnepi rendezvényének - huszadik, jubileumi közgyűlésének - részvevőit köszöntve Orbán a legutóbbi magyar fejleményekre utalva kijelentette: "a változás úton van, és hamarost meg is fog érkezni". Ez pedig azt a reményt nyitja meg, hogy nincs már messze az idő, amikor a státustörvényt majd ismét módosítja a magyar Országgyűlés, és visszaírják azt a mondatot, amelynek a törlése árulás és önfeladás, amely mondat úgy hangzik: a magyar nemzet létezik.

A Fidesz elnöke - emlékeztetve a 2004. december 5-i, kettős állampolgárságról szóló népszavazásra - kifejtette: akkor mégiscsak az igenek voltak többségben, és ha van egy rendes, becsületes népképviselete a magyarországi magyaroknak, akkor egy ilyen népszavazás eredményét - függetlenül attól, hogy az nem kényszerítő erejű - a demokrácia szokásaihoz híven, irányadó politikai tényként veszi figyelembe. Mivel itt erkölcsi tényről van szó, amely - mint fogalmazott - súlyosabb, mint a politikai tény, "ezért most már csak egy olyan parlamentre van szükség, amely ezt tudomásul veszi és a szükséges törvényt megalkotja, mint ahogy mi készen is állunk arra, hogy ezt a törvényt megalkossuk". A magyar nemzet újraegyesítése ugyanis egyik alappillére a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség programjának - hangsúlyozta a magyar politikus.

Orbán a hallgatóságának megígérte, hogy amint a Fidesz megkapja a lehetőséget az anyaországi magyarok és a kárpátaljai magyarok közötti kapcsolatok újraépítésére, akkor - mint hangsúlyozta - ezt a munkát a nemzeti elkötelezettségű magyarok, vagyis a KMKSZ segítségével végzi majd el.

A KMKSZ és a Fidesz megalakulását felelevenítve Orbán kifejtette: sokan úgy érzik, hogy ismét ott tartunk, ahol húsz éve, mert Magyarországon "ma ismét azok vannak hatalmon, akik két évtizeddel ezelőtt is tönkretették, a csőd szélére vitték a hazánkat". És akárcsak akkor - folytatta -, "most is, miközben próbálnak kihátrálni a számonkérés elől, és próbálják szétteríteni a felelősséget, megosztani az embereket, igyekeznek elkerülni a demokratikus választásokat".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását