2024. április 20. - Tivadar

38 millió fát ültetnek

Most még csak pár száz fát ültettek az Appalache-hegységben, hosszú távon azonban 38 millió facsemetével akarják új életre kelteni a bányák miatt sivárrá lett területeket.
2009. március 28. szombat 17:15 - HírExtra
Az ültetési akció pénteken vette kezdetét a Kentucky állambeli Blackeyben, ahol természetmegőrző csoportok szerint 741 ezer hold területet taroltak le. A mozgalmat a külszíni bányászat amerikai hivatala indította több Appalache-hegységi állammal együtt. A kampány az ENSZ környezetvédelmi programjához kapcsolódik, amely három éven belül 7 milliárd fa ültetésével akarja világszerte felvenni a harcot az erdőirtással.

Mint arról Elisabeth Guilbaud-Cox, a szóban forgó ENSZ-program észak-amerikai irodájának tagja beszámolt, a hegység a területén hosszú távon összesen 38 millió fa ültetését tervezik. "Ez jelentős vállalkozás, amelyet reményeink szerint még több követ. Bármilyen intézkedést foganatosítanak az erdők rehabilitálására, mi csak örülni tudunk neki" - tette hozzá a szakember. Az Appalache-hegységi kezdeményezés fontos eszköz a globális felmelegedéssel vívott harcban, az erdők ugyanis a oxigénné alakítják a szén-dioxidot, és ezáltal csökkentik az üvegházhatású gázok mennyiségét - mondta.

Az akció fontos kiindulópontja volt, hogy a külszíni bányászat amerikai hivatala egyetemi kutatásokkal alátámasztva lerombolta azt a tévhitet, mely szerint az egykori bányászati területeken nem nőhetnek újra a fák. Ez alapján a szénbányászati vállalatokat is bátorították arra, hogy telepítsék újra a kiirtott erdőket.

Patrick Angel, Kentucky állambeli erdész szerint a fák addig képesek nőni, míg a föld elég tömör ahhoz, hogy a gyökerek ne érjék el a kitermelt területeket. A növények más módon is hozzájárulnak a természet védelméhez: megállítják a hegyről lezúduló vizet, csökkentik az eróziót és az iszaposodás folyamatát.

Mielőtt a környéken megjelentek a bányatársaságok, a most sivár, az időjárástól függően poros és sáros vidéket buja tölgy- és hikori erdők borították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását