2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Erősíteni kell az Eu és az ET kapcsolatát

Erősíteni kell az Európai Unió és az Európa Tanács (ET) kapcsolatát - mondta Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkári tisztségére pályázó norvég parlamenti elnök kedden Budapesten az MTI-nek. A munkáspárti politikus azt követően nyilatkozott, hogy ta
2009. március 24. kedd 23:24 - HírExtra
Nagyon bölcs dolog lenne az Európai Unió részéről, ha hasznosítaná az Európa Tanács tapasztalatát és tudását - hangsúlyozta Thorbjorn Jagland.

Három fő szervezet van az európai kontinensen: az Európa Tanács, az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ). Jelenleg túl sok versengés és párhuzamosság van ezek között az intézmények között, épp ezért itt az ideje a feladatok tisztázásának. Különösen igaz ez az emberi jogi kérdésekre és a demokrácia-építésre - tette hozzá.

Az MTI kérdésére elmondta: bizonyos szempontból igaz, hogy az Európa Tanács egy súlytalan szervezet, ennek az intézménynek nincsenek meg az eszközei, hogy megoldjon egy olyan válságot, mint például a grúziai volt. Erre a célra ott van az EU, az EBESZ és a NATO - emelte ki.

Az Európa Tanács feladata az alapelvek lefektetése és a monitoringozás - mutatott rá.
Az Európa Tanács szükségszerűen nem lehet annyira látható, mint például az EU, hiszen más kérdéseken dolgozik, nem annyira népszerűeken, mint az unió. Ugyanakkor nincs még egy olyan intézmény, amely helyettesíthetné az Európa Tanácsot, hiszen ez az egyetlen olyan szervezet, amely az egész kontinenst egyesíti, beleértve Oroszországot is - tette hozzá.

Thorbjorn Jagland arról is beszélt, főtitkári jelölésében fontos szempont, hogy hazája, Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, mégis közel van a közösséghez, ráadásul Oroszországgal is határos.

Magyarországi látogatásának célja a bemutatkozás, a programjának és céljainak megismertetése. Van esélye, hogy a magyar szavazatot is megszerezze a választáson, hiszen ez egy demokratikus küzdelem, semmi nincs előre lejátszva - mondta a politikus.

A strasbourgi székhelyű ET jelenlegi főtitkárának, a brit Terry Davisnek az ötéves megbízatása az idén lejár. A posztra négyen pályáznak: a norvég jelöltön kívül a magyar Eörsi Mátyás, a belga Luc Van den Brande és a lengyel Wlodzimierz Cimoszewicz. A szervezet következő főtitkárát júniusban választják meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását