2024. május 4. - Mónika, Flórián

200 fős parlamentünk lesz?

Egyfordulós, tisztán listás választási rendszert és a parlament létszámának 200 főben való maximálását javasolja a következő választásoktól a kormány az alkotmány módosításáról szóló törvényjavaslatban.
2009. március 24. kedd 13:44 - HírExtra
A módosítást indokolva az államtitkár kifejtette: a kisebb parlament nem újdonság, ezt valamennyi parlamenti erő a zászlajára tűzte, s lassan húsz éve ezt kívánja, kimondva-kimondatlanul, a közvélemény is. Emellett számos szakvélemény szól arról, hogy hazánkban a lakosság számához képest aránytalanul sok a parlamenti képviselő - tette hozzá.

Avarkeszi Dezső kifejtette: hiába akarják megreformálni az országot, ha saját maguk működési kereteit nem tudják megreformálni; hiába kér bárki áldozatot, ha saját maga nem vállal áldozatot. Hozzátette: a módosítás kimondja, hogy a következő országgyűlési választáson választanának először kisebb parlamentet. Ezt az alkotmánymódosítást azonban csak akkor lehet elfogadni, ha az új választási rendszerben is megállapodnak a pártok. Erről a kormány szintén benyújtotta javaslatát.

Mint elmondta, a kabinet javaslata megteremti annak feltételeit, hogy 2010-ben a választók egy 199 fős parlamentről döntsenek. A létszám azért ennyi, mert a páratlan szám csökkenti a patthelyzet kialakulásának esélyét - magyarázta.

Kifejtette: az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény sikerrel töltötte be küldetését, öt választáson bizonyította be, hogy képes a parlamenti stabilitást biztosítani. Illúzió azonban azt gondolni, hogy 199 képviselő megválasztásával fenntartható a vegyes választási rendszer. Az új rendszer célja a választói akarat pontosabb leképezése is - hangsúlyozta.

A javaslat alapján 176 országgyűlési képviselőt közvetlenül megyei és fővárosi listáról választanának, további 23 képviselőt pedig az országos listáról a töredékszavazatok szerint. A területi választókerületek megtartása lehetőséget ad, hogy a képviselők szorosabban kötődjenek a választópolgárokhoz.

Továbbra is megmarad az ötszázalékos bekerülési küszöb, ez a kormányzati stabilitást segíti, hiszen csak a valós társadalmi támogatottsággal rendelkező erők kerülhetnek be - mondta.

Avarkeszi Dezső kitért arra, hogy a törvényjavaslat két mulasztásos alkotmánysértésre is megoldást kínál. Kifejtette: 2005-ben az Ab arra hívta fel a jogalkotót, biztosítsa, hogy az egyéni választókerületekben a választásra jogosultak száma a lehető legkisebb mértékben térjen el egymástól, illetve az egyes területi választókerületenként megszerezhető mandátumok száma igazodjon a választásra jogosultak számához.

A törvényjavaslat ennek a követelménynek az egyéni választókerületek megszüntetésével tesz eleget, a megszerezhető megyénkénti mandátumok számát nem rögzítik. Ezt minden választás előtt a lakosságszám alapján határoznák meg, így biztosítható lenne, hogy minden választópolgárnak ugyanannyit érjen a szavazata, függetlenül attól, melyik megyében él.

Arra is megoldást kínál a módosítás, hogy az Ab szerint nem biztosítottak a választások során a választójog gyakorlásának feltételei azoknak, akik a külképviseleti szavazás napján Magyarországon, a hazai voksolás napján pedig külföldön tartózkodnak. Az egyfordulós választásnál mindenki ugyanazon a napon adhatja le a szavazatát, függetlenül attól, hol tartózkodik.

Az új rendszer előnyei között említette az államtitkár, hogy lerövidül a kampányidőszak, és a költségek is radikálisan csökkenhetők. Az egyfordulós választás mai árakon négyévente 4,1 milliárd megtakarítást jelent, és évente mintegy 4 milliárdos megtakarítás érhető el a parlament létszámának csökkentésével - mondta Avarkeszi Dezső.

A Fidesz a 200 fős parlamentet, valamint a kormánnyal ellentétben, a vegyes választási rendszert támogatja - mondta Répássy Róbert (Fidesz) az alkotmány módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában kedden a parlamentben.

Az ellenzéki képviselő felhívta a figyelmet arra: a kormánykoalíció már 72-szer utasította el pártja 200 fős parlamentre vonatkozó javaslatának napirendre vételét. Hozzátette: a Fidesz és a KDNP a 200 fős parlamentet, valamint a kormánnyal ellentétben, a vegyes választási rendszert támogatja.
Répássy Róbert hangsúlyozta: rövidesen kiderül, hogy a kormány komolyan gondolja-e, hogy csökkenteni kell a parlamentben a képviselők számát. Mint mondta, a Fideszen és a KDNP-n nem fog múlni az alkotmánymódosítás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását