2024. május 4. - Mónika, Flórián

A bankok és az új kormányfő

A bankok egyoldalú szerződésmódosítását korlátozó törvényről dönt hétfőn, jövő heti kétnapos ülésén az Országgyűlés, ahol kedden kezdődik a kormányfő által a közelmúltban bejelentett intézkedéseket megalapozó törvényjavaslatok általános vitája.
2009. március 22. vasárnap 10:21 - HírExtra
Hétfőn Gyurcsány Ferenc - az MSZP szombati kongresszusán tett bejelentésének megfelelően - várhatóan arról tájékoztatja a parlamentet, hogy tárgyalások kezdődnek az új kormányfő személyéről.

Hétfőn ismét a Ház előtt lesz egy korábban leszavazott interpelláció. Mikola István (Fidesz) március 9-én azt mondta, valójában nem szünteti meg a kormány a teljesítményvolumen-korlátot, sőt azt jóval szigorúbbra szabják.

Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára viszont azt mondta, az intézmények jobb, alaposan végiggondolt finanszírozásra számíthatnak. Válaszát sem a képviselő, sem a Ház nem fogadta el.

Zárószavazás lesz a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló, az Alkotmánybíróság (Ab) által részben alkotmányellenesnek nyilvánított törvény módosításáról.

Az Ab szerint a tisztességes eljárás követelményének nem felel meg az olyan szabályozás, amely a cégvezetőkkel szemben kétéves "eltiltást" tesz lehetővé a foglalkozás gyakorlásától úgy, hogy a megfelelő ellenbizonyítás lehetősége nem biztosított, a bíróságnak pedig mérlegelési joga nincs. A jogszabályt tavaly júniusban Sólyom László köztársasági elnök küldte az Ab-hoz.

A törvényjavaslatból kiveszik a kifogásolt rendelkezéseket.
Döntés lesz a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét érintő egyes törvények módosításáról, amellyel megerősödik a pénzügyi felügyeleti eszköztár, és csökkentik a pénzintézetek egyoldalú szerződésmódosítási lehetőségeit.

Az Országgyűlés hétfőn várhatóan elfogadja az ÁPV Zrt. és jogelődei - mint a privatizáció lebonyolítására létrehozott célszervezetek - tevékenységéről és a teljes privatizációs folyamatról (1999-2007) szóló jelentést, amely szerint, ha voltak is kevésbé sikeres programok és tranzakciók, mindenképpen elismerésre méltó eredményként kell elkönyvelni, hogy a privatizáció mindvégig szervezetten, ellenőrzött módon, nagyobb zökkenők nélkül zajlott.

A dokumentum szerint a privatizációból származó állami bevétel 2.395 milliárd forintot tett ki a vizsgált időszakban, míg a privatizációval összefüggő költség összesen 1.370 milliárd forint volt.

Folytatódik az SZDSZ által benyújtott, a Reformszövetség javaslatait tartalmazó országgyűlési határozati javaslat általános vitája a lezárásig.

Kedden több, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által a közelmúltban bejelentett javaslat általános vitája is megkezdődik, köztük a kisebb parlamentről szóló alkotmánymódosításé és az azzal összefüggő választójogi törvényé, valamint az adórendszert átrendező javaslatoké.

A kormány azt javasolja: az alkotmányban rögzítsék, hogy az országgyűlési képviselők száma legfeljebb 200 fő lehet. A választójogi törvényjavaslat ezt úgy pontosítja, hogy 199 fős legyen az Országgyűlés, 176 képviselőt területi listáról válasszanak meg, míg 23-an országos kompenzációs listáról kapjanak mandátumot az egyfordulós választáson.

Megkezdődik az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításának általános vitája. Ennek alapján július 1-jétől 20 százalékról 23 százalékra emelkedik az általános forgalmi adó normál kulcsa, és szintén emelkedik az üzemanyagok, a cigaretta és az alkohol jövedéki adóterhe is.

Az adótábla 2009 teljes egészére, tehát visszamenőleg megváltozik, a kulcsok nem módosulnak, az alsó kulcs sávhatára azonban emelkedik: 1 millió 700 ezer forintról 1 millió 900 ezer forintra. Módosítják az adóelőleg-szabályokat a családi pótlék adóalapba történő beszámításával összefüggésben.

Szintén az év közepétől a foglalkoztatóknak és az egyéni vállalkozóknak a minimálbér kétszeres összegéig a korábbi 29 százalék helyett 26 százalék tb-járulékot kell fizetniük. A társasági adókulcs 16-ról 19 százalékra emelkedik, az adóalap ugyanakkor szélesedik, miután számos kedvezmény megszűnik.

Lefolytatják annak az alkotmánymódosításnak a vitáját, amely Magyarország által vállalt nemzetközi jogi kötelezettségeket kíván bevezetni, az alkotmányba foglalva a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási gyűlölet keltésének tilalmát. Ha a módosítást elfogadják, akkor az alkotmányban az is szerepelne: a véleménynyilvánítás szabadságának, valamint a sajtószabadságnak a gyakorlása nem irányulhat nemzeti, etnikai, faji vagy vallási gyűlölet keltésére, valamint a faji felsőbbrendűségre vagy a fajgyűlöletre alapozott eszmék terjesztésére.

Megvitatják azt az alkotmánymódosítást is, amellyel tovább szűkül az Országgyűlés csapatmozgást engedélyező hatásköre, így a jövőben a kormány dönt a Magyar Honvédség békefenntartásban való részvételéről, a külföldi hadműveleti területen végzett humanitárius tevékenységéről.

Lefolytatják az atomenergia 2007-es hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés, valamint az annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat vitáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását