2024. április 25. - Márk

Végre kiderül, miért vagyunk annyira kövérek

A magyar felnőttek testtömegindexének átlaga a normálisnál kicsit magasabb. A soványság és kövérség nemcsak a kortól függ, hanem az iskolai végzettségtől és a gazdasági aktivitástól is.
2009. március 21. szombat 07:35 - HírExtra
Az ISSP (International Social Survey Programme) megbízásából a TÁRKI által végzett kutatás szerint a magyar felnőttek testtömegindexének átlaga a normálisnál kicsit magasabb (25,8), a soványak aránya 9 százalék, a normális súlyúaké 38, a kövéreké 33, a fennmaradó 20 százalék pedig kifejezetten elhízottnak tekinthető - tájékoztatta az MTI-t a TÁRKI.

A férfiakhoz képest a nők között több a sovány, így körükben alacsonyabb a kövérek aránya is.

A kor is befolyásolja a súlyt: mindkét nem esetében a 40 éven alattiak átlagos testtömegértéke a normális tartományban található, a 40 év feletti nők és férfiak azonban egyaránt híznak.

Míg a huszonéves nők sokkal soványabbak az azonos korú férfiaknál, addig 50, illetve 60 év felett a nők egyre kövérebbek a hasonló korú férfiakhoz képest.

Az iskolai végzettség erősen befolyásolja a testsúly alakulását: a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében az átlagosnál magasabb a normális testsúlyúak aránya.
A kor, illetve a gazdasági aktivitás a testsúlyra is hatást gyakorol: a soványak aránya a tanulók körében 27 százalék, a munkanélkülieknél 16 százalék.

A nyugdíjasok 43 százaléka tekinthető kövérnek, 29 százalékuk pedig elhízottnak.
A vállalkozók körében az átlagosnál szintén magasabb az elhízottak aránya: 32 százalék - állapítja meg a TÁRKI kutatása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását