2024. május 21. - Konstantin

Péntektől nincs MDF frakció

Péntektől megszűnik a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőcsoportja - jelentette be Szili Katalin házelnök a házbizottság ülése után csütörtökön.
2009. március 19. csütörtök 11:23 - HírExtra
Tájékoztatása szerint az egyeztetésen téma lesz az elhelyezés kérdése, a bizottsági helyek, a médiatestületek, illetve a tisztségviselői posztok átalakítása.
Szili Katalin kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a politikai megállapodás módosításához konszenzusra van szükség.

A házelnök hangsúlyozta: az MDF-frakció megszűnésével a frakciótagok bizottsági tagsága is megszűnik. Ezzel indokolta, hogy már pénteken elkezdenek egyeztetni az új helyzetről, hiszen így a bizottsági helyek tekintetében már hétfőre létrejöhet a megegyezés. Ugyanis minden független képviselőnek jár egy bizottsági hely - emlékeztetett.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az MDF-frakció megszűnését nem befolyásolja, hogy Herényi Károly az alkotmányügyi bizottságtól kért házszabály-értelmezést.Igennel válaszolt a házelnök arra a kérdésre, hogy a házszabály lehetőséget ad-e arra, hogy az MDF képviselőcsoportja bármikor újjáalakuljon.

A képviselőcsoport azért szűnik meg, mert létszáma Csáky András kilépésével a házszabályban előírt 10 fő alá süllyedt.Az Országgyűlés tervezett napirendje szerint a jövő héten kétnapos ülést tart a Ház, amelyen záróvitája és zárószavazása lesz az Alkotmánybíróság által részben alkotmányellenesnek nyilvánított, és ezért a köztársasági elnök által visszaküldött, a tisztességtelen piaci magatartás, valamint a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosításának, amelyet tavaly júniusban fogadott el a parlament.

Szintén zárószavazás lesz a pénzügyi közvetítő rendszer felügyeletét érintő törvények módosításáról, valamint az 1990 és 2007 közötti privatizációs folyamatról szóló jelentésről.

A tervek szerint az Országgyűlés kedden megkezdi az alkotmány módosítására irányuló három indítvány tárgyalását: az egyik a parlament létszámának csökkentésére, a másik a gyűlöletbeszéd korlátozására, a harmadik pedig arra vonatkozik, hogy a Magyar Honvédség külföldi békefenntartási és humanitárius misszióit a jövőben nem az alkotmány szabályozza. Ugyancsak megkezdi a Ház a választási törvény 199 fős parlamentre vonatkozó módosításának vitáját, valamint az adótörvények módosításának tárgyalását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását