2024. május 19. - Ivó, Milán

Garantált lesz az ukrán gáztranzit?

A gáztranzit megbízhatóságának garantálása melletti elkötelezettséget mutatja az, hogy Viktor Juscsenko elnök és Julija Timosenko miniszterelnök is részt vesz a hétfői brüsszeli konferencián.
2009. március 19. csütörtök 06:47 - HírExtra
A portugál politikus Juscsenkót fogadta hivatalában. Az ezt követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy megállapodtak azokban a feltételekben, amelyek lehetővé teszik, hogy Kijev nemzetközi anyagi támogatáshoz jusson a munkálatokhoz. Mások mellett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank (EIB) járul majd hozzá a hálózat felújításához.

Mint Barroso elmondta, a megállapodáshoz arra is szükség volt, hogy Ukrajna határozott ígéretet tegyen a gázpiac reformjára. A bizottsági elnök egyúttal sürgette, hogy Kijev a következő hónapokban folytassa "energikusan" a politikai és gazdasági reformokat.

Kijev beletartozik abba a hatországos kelet-európai csoportba, amellyel május elején az Európai Unió a tervek szerint szorosabbra vonja kapcsolatait, és intézményes kereteket ad azoknak. A témával az EU-tagországok állam- és kormányfői is foglalkoznak csütörtöki és pénteki brüsszeli találkozójukon.

Juscsenko a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy dolgoznak azon az akcióprogramon, amely a gázpiaci reformot valósítja majd meg. Egy kérdésre válaszolva az ukrán elnök arról is beszélt, hogy reményei szerint hamarosan sikerül megoldást találni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az országnak nyújtott hitelek további részleteinek felszabadításáról.

Kijev 16,4 milliárd eurós hitelszerződést kötött a szervezettel a pénzügyi válság leküzdésének érdekében, de ennek egyelőre csak az első részletéhez jutott hozzá, mert az IMF egyebek között sokallja az államháztartási hiányt. Juscsenko jelezte, hogy az ország parlamentje a héten már lépéseket tett arra, hogy teljesítse a valutaalap igényeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását