2024. április 29. - Péter

Az oktatás pénzét is elkezdték faragni

Az oktatási tárcától 7,1 milliárd forintot zároltak, amiből a felsőoktatási előirányzatokat összesen 3,5 milliárd forint terheli - közölte a minisztérium az MTI-vel.
2009. március 19. csütörtök 07:24 - HírExtra
A minisztérium írásos tájékoztatása szerint a közoktatást nem érinti az OKM-fejezetre vonatkozó zárolás, míg a felsőoktatási előirányzatokat összesen 3,574 milliárd forinttal terheli, amiből az intézmények támogatásainak zárolása 2,78 milliárd forint.
A legtöbbet a Debreceni Egyetemtől zároltak, 324,92 millió forintot, míg a Szegedi Tudományegyetemet 289,43 millió, az ELTE-t 280,62 millió forinttal érinti a rendelkezés.

A Pécsi Tudományegyetem egyelőre 246,38 millió forinttal nem gazdálkodhat, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 245,39 millió forintot kénytelen átmenetileg nélkülözni. A Magyar Táncművészeti Főiskola 9,6 millió forinttal nem számolhat a zárolás idején, a bajai Eötvös József Főiskola 14,2 millió forinttal.

A felsőoktatás nélkül, a beruházásokat, felújításokat a zárolás 2,56 milliárd forinttal érinti, míg a felsőoktatás kezelési előirányzatát 790 millió forinttal.

A kulturális intézményeket 298,2 millió forinttal, a kulturális fejezeti kezelésű előirányzatokat 576,5 millió forinttal érinti a rendelkezés.

Závecz Ferenc fejlesztési és gazdasági szakállamtitkár közlése szerint a felsőoktatási kiadások 0,85 százalékát, a támogatási előirányzatok 1,7 százalékát zárolták, s erről az intézményeket levélben tájékoztatták.

Az, hogy ezekhez az összegekhez mikor juthatnak hozzá ismét az érintettek, a kormány döntésétől függ.

A kormány a minisztériumok idei működési költségeiből 60 milliárd forintot zárolt. Daróczi Dávid kormányszóvivő a februári döntés után elmondta: a vártnál rosszabb makrogazdasági mutatók miatt a büdzsében 200 milliárd forintos hiány keletkezett, ám a kabinet nem kívánja az idénre tervezett 2,6 százalékos költségvetési hiánycélt feladni, ezért az állami kiadásokat csökkenti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását