2024. április 25. - Márk

Az elhízás éppen olyan káros, mint a dohányzás

A súlyos elhízás legalább tíz évet vehet el életünkből, annyit, mintha rendszeresen dohányoznánk - állítják brit kutatók.
2009. március 19. csütörtök 08:33 - HírExtra
A súlyos elhízás legalább tíz, a "csak" mérsékelt túlsúlyosság három évet vehet el életünkből - állítják az Oxfordi Egyetem kutatói, akik közel egymillió embert vizsgáltak meg világszerte. Mérsékelten elhízottnak számít az, aki például 170 centi és 90 kiló (az ideális testsúly ennél a magasságnál 70 kilogramm).

Többnyire a testtömeg indexszel mérik az elhízás mértékét. Ezt az értéket úgy adják meg, hogy az illető testsúlyát osztják el a négyzetre emelt magasságával. A normális érték 18,5 és 24,9 között van, túlsúlyosnak számít az, akinek a testtömeg indexe 25 és 29,9 között van, elhízott pedig az, akinek 30 felett van a mutatója.

A The Lancet című tudományos folyóiratban megjelent kutatás vezetői hangsúlyozták: azok, akik elhízottak, legalább annyival élhetnek kevesebbet, mint azok, akik hosszú éveken át rendszeresen dohányoznak. Felhívják a figyelmet arra, hogy az elhízás jelentősen növeli a szívproblémák és az agyvérzés, valamint a rák kialakulásának kockázatát.

Alan Maryon-Davis hozzátette: a plusz kilók nemcsak rövidítik az életet, de olyan krónikus betegségekhez vezethet, mint a diabétesz, a magas vérnyomás, az epekő vagy hát és ízületi problémák. "Csökkentsük le a zsír mennyiségét az ételünkben, és használjunk ki minden lehetőséget a mozgásra" - tanácsolja a szakember.
Forrás: Inforadió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását