2022. július 4. - Ulrik

Újabb hazai botrány! Közpénzből milliárdos szállodamutyi

A HírExtra beszámolt a MVM-ben Kocsis István vezetése alatt történt pénzügyi szabálytalanságokról. Cikkeink nyomán a Niker-ügy illetve a Vértesi Erőmű-ügye a médiában kiverte a biztosítékot. Most a Paksi Atomerőmű került az érdeklődési körünkbe.
2009. március 18. szerda 17:09 - HírExtra
A Paksi Atomerőmű az MVM Holding részét képezi, azaz teljes mértékben állami tulajdonban van. Az atomerőmű 2005-ben (ekkor érdekes módon Kocsis István állt az atomerőmű élén)hozott határozatot, hogy értékesíti a Paksi Ipari Park Kft-ben lévő 50 százalékos részesedését a város önkormányzata részére. Ezt Paks városa ki is fizette.

Megvan a szálló, jöhet a síbolás

Villkesz Kft.
A társaság fő tevékenysége a villamos erőművek üzemeltetéséhez kapcsolódó karbantartási és szolgáltatási feladatok ellátása. Kereskedelmi tevékenységet 1994 óta lényegében nem folytat. A karbantartási munkák közül kiemelkedő az MVM Rt. megrendelésére végzett litéri, sajószögedi, lőrinci gázturbinás erőművek, a százhalombattai és a tiszaújvárosi olajtárolók, valamint a paksi és az oroszlányi erőmű megrendelésére végzett erőművi karbantartási tevékenység. A karbantartási munkák mellett épület-fenntartási, épület-karbantartási, gondokolási, munkák is a tevékenységi körbe tartoznak.
A befolyó összegből az atomerőmű (nettó, azaz áfa nélkül) 170 millió forintért megvette a paksi Erzsébet szállót, érdekes módon a paksi önkormányzattól. Tehát pénzt és vagyont cseréltek. 
A történelmi épületegyüttes már az atomerőmű 2008-as üzleti tervében, sőt a cég középtávú beruházási programjában is szerepel. Az atomerőmű szerette volna a patinás szállót felújítani.

Ezzel kapcsolatban különféle szerződéseket kötött. A legnagyobb összegű és ezért legérdekesebb ezek közül a beruházás kivitelezésére kötött szerződés. Ezt az atomerőmű az MVM Csoporthoz tartozó Villkesz Kft.-vel kötötte. Ez a többször módosított szerződés nettó 3,35 milliárd forintról szólt.

Nem tudnak róla, akiknek tudni kéne


Ezzel pedig több gond is van. Az MVM alapszabálya szerint az üzleti tervben nem szereplő, de egymilliárd forintot meghaladó bővítő jellegű beruházásokról az igazgatóságnak kell döntenie, mint az ügyben érdekelt cégek tulajdonosának. Ugyanez érvényes a százmillió forintot meghaladó beszerzésekre. Azaz, a Villkesszel történt szerződésekről illetve azok módosításáról az MVM igazgatóságának kellett volna döntenie. Ugyanígy kellett volna tenni a szálló megvételénél is.

Információink szerint azonban a Villkesszel történt szerződésekre illetve annak módosításaira csupán az MVM osztályvezetői, főosztályvezetői, illetve vezérigazgató helyettes aláírásai kerültek. Azaz, erről a hatalmas állami – vagyis adófizetői - pénzeket megmozgató ügyletről jogtalanul döntöttek az akkori vezetők.

Még egy bökkenő

Érdekes továbbá, hogy a Villkesz szerződés 3-as számú szerződésmódosításán már Sós Lajos vezérigazgató-helyettes aláírása sem szerepel. Ennek azért lehet jelentősége, mert ez az a módosítás, amihez egy ellenőrző lapot is kiállítottak. Ezen kézzel írva a következő megjegyzés található: „tételes költségvetés ellenőrzésre került. A mellékelt összesítő alapján az árak reálisak.”

Ez igencsak furcsa. Főként akkor, ha tudjuk, a hivatkozott összesítő nem található meg a szerződésben, és sehol máshol az MVM dokumentumai között.

Tisztázzunk!

A helyzet tehát a következő: az MVM részeként a Paksi Atomerőmű Zrt, adófizetői pénzből megszerez egy szállodát, melyről (hivatalosan) nem értesíti az MVM igazgatóságát. Ezután egy hatalmas összegű szerződést köt az MVM egyik cégével, mindenféle egyéb ajánlatkérés nélkül. Azaz puszipacsira ossza ki a feladatot, egy baráti cégnek, még csak a lehetőséget sem adja meg senki másnak a pályázatra.Aztán az óriási összegről egy olyan szerződésmódosításon, ahol az MVM vezetőinek  nincs rajta az aláírása,  egy kézzel firkált megjegyzéssel egy ismeretlen jelenti ki, hogy az teljesen reális. Ennek bizonyítására olyan dokumentumokra hivatkozik, melyek nem is léteznek.

Nem szentségtörés tehát a feltételezés, hogy a Paksi Atomerőmű jóval többet fizetett ki egy cégnek, mint amit az általa nyújtott szolgáltatás ért. (Klasszikus mutyizás) Az MVM-et, mint az atomerőmű tulajdonosát (és magát az államot, illetve az állampolgárokat) így komoly kár érte.

Külön kérdés, hogy az MVM-ben tudtak-e a dologról és segítették a pénz kifolyatását, vagy ez csupán az atomerőmű magánakciója volt? Akárhogy is van, az ügy újabb példája a közpénzek felelőtlen elköltésének, mint ilyen, megengedhetetlen, és akár jogi felelősségre vonást is eredményezhet.

Reakció

Az MVM kommunikációs osztálya szerkesztőségünkkel a következőt tudatta:  "A paksi Erzsébet Szálló és a kapcsolodó ingatlanok megvásárlásáról és felújításának megkezdéséről a Paksi Atomerőmű Zrt.korábbi Igazgatósága 2005. évi szeptemberi ülésén döntött. Az MVM Csoport korábbi vezetésének időszakában hozott beruházási döntésre vonatkozóan - a könyvizsgálói észrevételek alapján - az MVM 2008. júniusában kinevezett vezetésének felkérése alapján a Paksi Atomerőmű Zrt. Felügyelő Bizottsága jelenleg is vizsgálatot folytat."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2015. január 22. 11:35
GOOGLE TAGS: ""Égjen inkább az olajmező..." (Mobiltelefonnal rögzített tévé műsor doku'film.)
Alkalmazás Hozzászólás 4 napja
...már vannak, akik görbén néznek rám és legszívesebben hangos szóval belém kötnének...
Talán csupán az fogja vissza őket, hogy NEVET, NEVEKET NEM ÍRTAM ITT én és hát akkor meg ugye... Hogy magukra ismertek és ezt még ki tudja hogyan elő is adták más családtagjuknak, hozzátartozónak?...
ÉN NEM ÍRTAM HAZUGSÁGOT sehol! Ha meg kellemetlen a(z amúgy névtelen) igazsággal szembesülni bárhol, pl. egy kevesek által nézett kis videócska alatt?...

Amikor 2006 őszén a fater eljött ide a községbe messziről és részt vett azon a megkreált megemlékezésen... Amikor "Féltek azok a korosodó emberek átvenni a nemzeti zászlókat"... (Krónikás szerint.) :)
Nos akkor - ha görbén is néz az illető és a fia is(?) most már - az apámon gúnyolódott az illető, ott azon az összejövetel eseményen, nyilvánosan. Hogy milyen jelvénye van, meg talán, hogy mit "magyarkodik"?... (Ő ugye a zászlót is elfogadta, miért ne.)
Az illető tovább ment a heccével és azt is mondta az öregemnek:
"Hehe, mi az ott neked, valami fideszes szalagféle? Mit jelent az? ...
Nézd meg! Én bezzeg voltam 1956 után (MSZMP) párttag és voltam munkásőr is! Most meg itt vagyok, meghívtak és itt is kapok elismerést az 1956-ért! Hehe..."
(Megtörtént párbeszéd!)
Az öregem erre ajtót nyitott az illetőnek és "Akkor takarodj ki innen, nincs itt semmi helyed! - közjátékkal reagált hevesen a neki vágott hecc mondatokra. (Szegény fater, nem akarja megérteni Lovászi karrier-kórrajzát, az ő baja.)
Az illető pedig ahogy délután a nemzeti zászlót rühellte a kezébe fogni, ugyan úgy naná, hogy nem ment ki és sehova onnan. Csak röhögött a fateron - tovább.

Ez az illető találkozott velem is utána és próbált faggatni is, hogy "ugye az én faterom csak mesél (hazudik) sok mindennel kapcsolatban!?"...
Megkérdezte ezt így tőlem! (!)
És még ő(k) néz (néznek) görbén azóta, hogy idepötyögtem pár sort!

Kinek kell(ene) szégyellni és mit!? Nekem, hogy "nem illő" dolgokat betűkbe öntök!?

Krónikásnak meg üzenem, megint: Hát EZÉRT NEM VETTE ÁT A NEMZETI ZÁSZLÓT a szerinte "hiteles kor-tanú" és hasonló több társa!
Ha nem akarod érteni, hát ne értsed.
Én pedig örök életben utáltam a köntörfalazást, alakoskodást, meg az ilyen "vasjellemeket"!

Ui.: Ez az illető gratulált(!) nekem azért (mert sejtette akkor is, hogy én tettem azt és rám is kérdezett később) hogy kipingáltam "A HELYI EGZISZTENCIA ALAPKÖVE!" szöveggel 1989. november 4. hajnalára a munkásőr zapk. lakása alatt csúcsosodó helyi "szovjet hősi emlékművet"! Azt mondta: "Igazat írtam rá!" :)
De ezt csak halkan, nekem és csak négyszemközt mondta ám!
(De legalább mondta. Bár, hogy miért is közölte ugye?...)

Egyelőre nem írok (ide sem) többet.
Lehet szemeket forgatni, ám az idő(nk) eljár és nem maradna nyoma, semminek.


Égjen inkább az olajmező…(Tévéműsor mobiltelefonnal rögzítve csak.)

Alkalmazás Hozzászólás 1 hónapja
A doku' filmben szerepet kapott két olyan személy pl., akik 2004 december 5-én NEM-mel szavaztak a külhoni magyarok kettős állampolgárságára. Ők ebből nem is csináltak akkor titkot! Ahogyan abból sem, hogy kb. a következő évben egy olyan buszos "zarándok" avagy kiránduló csoporttal kimentek ők is ketten Erdélybe... Az ősi határhoz (Gyergyó...) felérve nekik a legnagyobb aggodalmuk abból állt, hogy "A hideg kirázta őket(!), nehogy elkezdje ez a soviniszta Fidesz-nácis banda énekelni a Székely Himnuszt, avagy a Magyar Himnuszt!"... "Mert még rájuk hozzák a feldühített román lakosokat azzal!"...
A(z idősödő) hölgy az orvosi váróban szinte szó szerint így elmesélte anno, onnan tudom! :) :-P
Neveket nem írtam!
Látod "Krónikás", ők a te "hiteles embereid". :D

Válasz · 2

Égjen inkább az olajmező…(Tévéműsor mobiltelefonnal rögzítve csak.)

Balázs Szakonyi 1 hónapja
3:38-nál középen, aki támaszkodik az öregapám, Szakonyi István. Már nem él szegény, őt is tartották abban a bizonyos pincében fogva. Őt akarták megválasztani a munkástanács élére, de nem vállalta el, mert sejtette milyen következményekkel fog ez járni. Milyen szerencséje volt, de persze így is meghurcolták.
Válasz · 1

Égjen inkább az olajmező…(Tévéműsor mobiltelefonnal rögzítve csak.)

Alkalmazás Hozzászólás 1 hónapja
+Balázs Szakonyi
Köszönjük, együttérzésem.
Sok nevet tudnék sorolni (apám és mások elmondása alapján én is)... Akiket pedig (ellentétben) megszólaltattak az eléggé haloványra sikerült fimben... Nos, hadd ne írjak semmit inkább.
Válasz · 2


Alkalmazás Hozzászólás 1 hónapja
Az emlegetett Rákosi-beszéd (1947) is látható azt hiszem egy korabeli filmhíradón:
http://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=6437
Amikor a Fitos (csóró fajtársa) keményen beszólt a vörös vezérnek, ám mégsem vitte el az ávó! :)
4

Égjen inkább az olajmező…(Tévéműsor mobiltelefonnal rögzítve csak.)

Zsolt Kondákor 1 hónapja
Bocsi, de már nincs ott a csillag a művház előtt!
Válasz ·

Égjen inkább az olajmező…(Tévéműsor mobiltelefonnal rögzítve csak.)

Alkalmazás Hozzászólás 1 hónapja
+Zsolt Kondákor Köszi Zsolti! Néhány éve én még lefotóztam mobillal azokat is... ;) Mostanában meg nem bámészkodtam arrafelé elnézést! :) Örülök, hogy szinte azonnal felfedezted (!?) a feltöltést! :D
Válasz · 3


Alkalmazás Hozzászólás 1 hónapja
Ez így "szalonképes" a sok karrierkommunista évtizedeit ma is büszkén vállaló, avagy azt már rühellő és a generációk előtt inkább már elhallgató egyének számára... :)
A pályázati pénz ezen alkotáshoz, na az már valami! ;D ;-P
"Ember Mária pályázat"... Beszédes, a név is. Az alkotói munkásságát nem vitatom, azt nem.
(Egyébként Farkas Béla tragikus élettörténetéből már húzott hasznot olyan személy, aki élenjáró módon szolgálta a forradalmat eltipró rendszert családostól /felmenővel/ és kitartott amellett a végső évéig, tán azon is túl. (Máig is "MEASZ" elnök pl. az 'alkotó') :)
Az egyszerű emberek pedig inkább nem szólnak - nyilvánosan biztosan nem - semmit...)
Az alkotásról van véleményem, mert azt Lovásziban (...) néztem meg tegnap és rögzítettem, csak mobillal sajnos. Az ötvenes években születtem (én is ide) és mivel az apám "fegyveres ellenforradalmár" bélyeget kapott és hordott évtizedekig, hiába ment el innen Zalából messzire lakni, élni. Mert pl. mi, a hátrahagyott családja "szívtunk" utána és azok által is (akár és főleg) akik villámgyorsan köpönyeget váltottak és "példás magatartásukkal" szolgálták a megszállópribék szocialista-kommunista rendszert.
Na, hát ezért nem "merte" a kezébe venni több illető azt a magyar nemzeti zászlót ott 2006 őszén, mert hát "mit szólnak akkor" azok, akik ismerik az ő itteni "munkásságuk" minden mozzanatát esetleg, a kanyarokkal együtt!
De hát ez ugye nem illő és nem lehet publikus.
A falumbeli narrátor sem visel már olyan kitűzőket, ami neki hasznos lehetett bizonyára anno még a nyolcvanas évek táján... ;-P

3

Égjen inkább az olajmező…(Tévéműsor mobiltelefonnal rögzítve csak.)

Alkalmazás Hozzászólás 1 hónapja
...és itt egy olyan anyag (bár hibásan töltötte fel valaki Tatabányán(?) amiről említést tettem a tévénézés közben galád módon belepofázva az Égő... alkotásba: https://www.youtube.com/watch?v=5SEuuSaXrnk
A kommentálás (itt nálam) nem jelenik meg, csak ha jóváhagyom. Avagy törlöm ha... Tehát ne fáradjon senki, aki "kardozni akarna". ;-P
4 "
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását