2024. április 24. - György

Indokolt volt az alapos motozás

A rendőrség szerint indokolt, szakszerű és törvényes volt Hernády Zsolt Géza és Rosdy Tamás előállítása március 15-én a Kossuth térről, ugyanakkor a rendőrség kétszer hibázott.
2009. március 18. szerda 20:03 - HírExtra
A rendőrség honlapján szerdán közzétett összegzés szerint a két férfi megsértette az egyesülési, a gyülekezési szabadság, valamint a választási gyűlésen való részvétel jogának szabályait.

A rendőrség az eljárás során két alkalommal követett el hibát: a befogadásra vonatkozó jogszabályt tévesen alkalmazták rendőrök a két férfival szemben, s megszegték az előállítottak étkeztetésére vonatkozó szabályokat.

A rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy a két férfi vasárnap 9.35-kor, az ünnepélyes zászlófelvonás során bekiabálásokkal zavarta meg a rendezvényt, illetve az ünnepség többi látogatójának nyugalmát.

A két férfi a bekiabálást többszöri rendőri felszólítás ellenére sem hagyta abba, ezért egy, a biztosításban részt vevő rendőri egység igazoltatta és a szabálysértés folytatása miatt előállította őket a BRFK Gyorskocsi utcai fogdájába. A helyszínen átvizsgálták ruházatukat, majd megbilincselték az előállítottakat. A rendőrség szerint Hernády Zsolt Géza 9.35-től 10.20-ig, míg Rosdy Tamás 09.40-től 10.20-ig volt bilincsben.

A rendőrségi videofelvétel alapján a rendőrség úgy ítélte meg, hogy a bilincs alkalmazása törvényileg megalapozott volt.
A rendőri jelentések szerint egyikük sem szenvedett sérülést, az előállítás okáról és idejéről a törvény vonatkozó bekezdése alapján tájékoztatást kaptak.

Hozzátartozója/képviselője értesítését egyikük sem kérte - olvasható az összegzésben. A kiállított orvosi vélemény alapján Hernády Zsolt Géza rendőri bántalmazásra tett panaszt, Rosdy Tamás ilyet nem tett. Az orvosi vélemény bejegyzése szerint mindkét előállított elhelyezhető volt a rendőrségi fogdában, azonban e kifejezés használatát aggályosnak tartja a rendőrség, mivel nem "fogdai befogadás" történt, hanem előállító helységben történő elhelyezés. Az orvosi vizsgálat után az előállítottaknál lévő tárgyakat letétbe helyezték.

Az átvizsgálást végző személy az érintetteket felszólította, hogy a ruházatuk megfelelő átvizsgálására egy paraván mögött vegyék le ruhájukat. "A befogadást végző, többéves büntetésvégrehajtási gyakorlattal rendelkező fogdaőr megtekintés útján ellenőrizte, hogy az előállítottak testükön viselnek-e maguknál nem tartható, illetve támadásra, vagy önkárosításra alkalmas eszközöket, tárgyakat" - olvasható az összegzésben.

Azzal kapcsolatban, hogy a fiatalemberek azt állították, mobiltelefonjaik adatait rögzítették, a vizsgálat megállapította, a jegyzőkönyvet végző rendőr tételesen, azonosítható módon regisztrált valamennyi letétbe kerülő tárgyat, így a mobiltelefont, a hozzá tartozó SIM-kártyát, gyári (azonosító) számaik alapján. A rendőrség szerint az adatrögzítés nem a tulajdonos által a mobiltelefonba bevitt adatokra vonatkozott. A telefonokban lévő adatokat a rendőrség nem tekintette meg és azokat nem rögzítette.

Hernády Zsolt Géza az orvosi vizsgálat után a befogadó, illetve előállító helységben 10.40-től 12.20-ig volt, Rosdy Tamás pedig 10.41-től 12.20-ig. Ezután a letétbe helyezett tárgyaikat visszakapták, ezt aláírásokkal igazolták - áll a rendőrségi anyagban.

Ezután a kihallgató helyiségbe vezették őket, ahol nem gyanúsítottként, hanem eljárás alá vont személyként számoltatták el őket. A szabálysértési hatóság 50-50 ezer forint pénzbírsággal sújtotta őket. A határozat átvétele után mindkét férfit szabadon bocsátották: Hernády Zsolt Gézát 15.45-kor, Rosdy Tamást pedig 16.15-kor.

Megállapították, hogy az érintettek az eljárás ideje alatt mobiltelefonjukat nem használhatták. A fogdában helyi intézkedésben nem volt szabályozva, hogy a fogvatartottak étkezéséért ki felelős, ha az érintett az előállító helységben tartózkodik, illetve ha kihallgatáson vesz részt, így fordulhatott elő, hogy az ellátásukról nem gondoskodtak.

Az egyik előállított, Rosdy Tamás az MTI-nek szerdán azt mondta, hogy csütörtökön sajtótájékoztatón közlik, hogyan értékelik a vizsgálati anyag megállapításait és milyen jogi lépéseket tesznek.

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2008. november 6-ai határozatában mondta ki a rendőrségi fogdák rendjéről szóló minisztériumi rendelet 16. szakasza első bekezdésének alkotmányellenességét, ezért azt 2009. június 30. napjával megsemmisítette.

Az említett szakasz első bekezdése június 30-ig így továbbra is érvényben van.
Az alkotmányellenesnek nyilvánított bekezdés szerint "befogadáskor a fogvatartott ruházatát át kell vizsgálni, szükség esetén motozásnak vethető alá. A motozás elvégzésével azonos nemű személyt kell megbízni. A motozás indokolt esetben kiterjedhet a testüregek orvos általi átvizsgálására is. A vizsgálatok során más fogvatartott, a motozásnál a fogvatartottal ellentétes nemű személy sem lehet jelen".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását