2024. május 25. - Orbán

Nem kell módosítás

Nem kell új költségvetést készíteni, hiszen az Egészségbiztosítási Alap (E-alap) fő összegeiben nem történik változás, csak belső átcsoportosítás lesz - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter egy képviselői kérdés kapcsán kedden az Országgyűlés szak
2009. március 17. kedd 16:23 - HírExtra
A tárcavezető az egészségügyi átalakításokról számolt be a grémium előtt, ahol elmondta, hogy a gazdasági válság hatását enyhítendő kormányzati intézkedések nyomán a járulékcsökkentés miatt csökken az E-alap bevétele, ezért kell összességében 30 milliárdot megtakarítani.

Egy felmérés szerint az áfanövekedés hatása az ágazatra nézve 4,8 milliárd forintos többletterhet jelent majd a kórházaknak és a szakellátóknak, ugyanakkor a járulékcsökkentés mértéke nagyobb összegű megtakarítást tesz lehetővé. Változatlan marad a háziorvosi és a sürgősségi ellátás finanszírozása - tette hozzá.

A kórházi finanszírozásról szólva elmondta, annak változásával tervezhetőbbé válik az intézmények bevétele. A változtatás lényege, hogy az intézmények 70 százalékban rögzített alapdíjat kapnak az ellátott betegek után, a súlyszám 146 ezer forintról 150 ezerre emelkedik. A többi 30 százalékot pedig lebegő pontrendszerben osztják szét. A 70 százalékon pedig a tavaly bejelentett összes teljesítmény értendő.

Székely Tamás beszámolt a gyógyszertámogatási rendszer átalakításáról is. Eszerint a mostani 85 százalékos támogatási kulcsot 80 százalékra csökkentik. Ebben a gyógyszerkörben 480 patikaszer van, ezek átlagára ezer forint alatt van. Szintén módosul a fekélyellenes szerek támogatási kulcsa, ezeket egységesen - a korábbi 50-70-90 százalékos kulcs helyett - 50 százalékkal támogatja az állam. Az így számított megtakarítás nagyjából 3 milliárdra tehető. A stroke kezelésére adható készítmények támogatását megemelték.

A tárcavezető beszámolt arról, hogy júniustól a vényekre úgynevezett extra vonalkódok kerülnek, amely alapján ellenőrizni lehet a szakorvosi jogosultságokat és a szakorvos által felírt készítményeket.

Egy képviselő felvetette, hogy a kórházak esetleg visszaigényelhetnék a megvásárolt berendezések, gépek áfáját, azonban a miniszter erre csak elvben lát lehetőséget. Székely Tamás közölte: az áfa visszaigénylése hiányozna a költségvetésből és így az E-alapból is, amely a költségvetés szerves része.

Székely Tamás kitért arra, hogy az uniós pályázatok alapján a beruházások folyamatosak az ágazatban. Példaként említette a tavaly kiírt 25 milliárd forintos kistérségi járóbeteg-szakellátók fejlesztési pályázatát, a 75 milliárdos pólusprogramot, az ebben az évben kiírandó sürgősségi fejlesztésre szánt 10 milliárdot és a mentés, légimentés fejlesztését szolgáló 10 milliárdos pályázatot, valamint az onkológiai ellátás javítását szolgáló 7 milliárd forintot.

Az ellenzéki képviselők az ülésen kritizálták az általuk újabb forráselvonásként aposztrofált megszorításokat. Pesti Imre (Fidesz) egyenesen "bátor lépésnek" nevezte, hogy a kormányzat még a Reformszövetség javaslatánál is keményebb elvonásokat fontolgat. A politikus vesszőfutásnak nevezte az elmúlt három év egészségügyben tett lépéseit. Molnár Ágnes ellenzéki képviselő szerint a tervezett változtatásokkal szűkülni fog az ellátások köre, nőnek majd a várólisták, és ennek a betegek látják kárát.
"Ön forrásbővítést ígért, nem elvonást" - fogalmazott a képviselő, utalva Székely Tamás még miniszterjelöltként tett ígéretére. Molnár Ágnes szerint a gyógyszertámogatási rendszer átrendezése brutális gyógyszerár-emelkedéshez vezet. Mint mondta, 30, 50 százalékos térítésdíj-emelkedéssel kell a betegeknek számolnia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását