2024. május 8. - Mihály

Kiberkori kalózok: Pendrive van a gyűrűsujja helyén

Pendrive-ot építettek be egy fiatal finn programozó motorbalesetben részben elvesztett gyűrűsujja pótlásába.
2009. március 14. szombat 14:43 - HírExtra
Jerry Jalava programozó új motorbiciklijén Helsinki környékén szarvassal ütközött. A balesetben 60 métert csúszott az aszfalton, s bal keze a motor alá szorult. Megoperálták, de bal gyűrűsujja csonka maradt.

Amikor a balesetből felépült, műujjat igényelt ujja hiányzó részének pótlására. Arra nem számított, hogy az orvos azt ajánlja, szívesen beépít egy pendrive-ot a protézisbe.
Az információs- és a biotechnológia különös találkozásából született bionikus ujj történetére csak a múlt hét végén derült fény, amikor Jerry olyan weboldalt fedezett fel, ahol a technológia, az ipari formatervezés, a divat és az építészet legújabb vívmányait mutatják be. Itt látta meg a mexikói tervező, Alberto Villareal futurista fotomontázsát egy pendrive-ban végződő emberi ujjról.

Ekkor Jerry néhány fotó kíséretében szűkszavú kommentárt küldött a weboldalnak: "Nekem már van egy pendrive-ujjam". Akkora érdeklődést keltett, hogy kénytelen volt részletesebben is elmagyarázni, hogyan működik a dolog.

"Ez egy levehető művégtag, amelybe be van építve egy pendrive. Amikor használni akarom az adathordozót, csak bedugom az ujjam a csatlakozóba, és amikor végzek, kihúzom" - mondta.

A találmánynak köszönhetően Jerry mindenhová magával vihet bármilyen informatikai adatbázist, és amikor szüksége van rá, csak leveszi az apró műujjat, és bedugja egy számítógép csatlakozójába.

Bionikus ujja 2 GB adat tárolására képes, akár film is rátölthető, ha unatkozik, mindig kéznél van egy szórakozási lehetőség. A legutóbbi, "ujjára felvett" film az Eszement Freddy (Freddy Got Fingered) című film volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását