2024. április 28. - Valéria

Halált hozhat az ózonlyuk

Azok az emberek, akik az ózonréteg legszennyezettebb részeinél élnek, 25-30 százalékkal nagyobb eséllyel halnak bele különböző tüdőproblémákba, mint azok, akik a legtisztább területeken laknak - derült ki egy tanulmányból, amely a New England Journal of
2009. március 12. csütörtök 14:38 - HírExtra
A kaliforniai Berkeley Egyetem egyik professzorának, Michael Jerretnek és munkatársainak 18 évig tartó kutatásában mintegy félmillió ember vett részt az Egyesült Államok különböző területeiről. A szállópor-szennyezettséget vizsgáló tanulmányból kiderült, hogy az ózon nem játszik szerepet a szívbetegségek okozta halálesetekben. Ám az oxigénnek ez a rendkívül roncsoló - három atomból álló - molekulája, amely a levegőszennyezettség egyik alapösszetevője, kulcsszerepet játszik a légúti betegségekből eredő halálesetekben.

"Most már tudjuk, hogy az ózonkoncentráció változásainak ellenőrzése és szabályozása nem csupán a globális felmelegedés enyhítésének szempontjából fontos, hanem hasznunk származhat belőle a légzési elégtelenségből származó halálesetek számának csökkentése szempontjából is" - mondta Michael Jerret.

A tudósok már régóta tisztában vannak vele, hogy az ózon veszélyes. Rövid időn át belélegezve súlyosbítja az asztma tüneteit, valamint légzési problémákat okoz, hosszú távon pedig akár halálos is lehet. Márpedig az forró nyári napokon az Egyesült Államokban sokszor kerül határérték fölé a mennyisége.

"Ez az első alkalom, hogy sikerült összefüggést kimutatni az ózon - a világ egyik legelterjedtebb légszennyezője - hosszú távú hatása és a halálozási arányok között" - tette hozzá a szakember.

Évente körülbelül 7,7 millió ember hal meg világszerte a különböző légzési rendellenességek következtében. A kutatók szerint minden 10/egymilliárd arányú koncentrációnövekedés a tüdőproblémákból származó halálesetek számát négy százalékkal növeli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását