2024. május 10. - Ármin, Pálma

Átmehet a Reformszövetség programja?

Tárgysorozatba vehető és általános vitára alkalmas a Reformszövetség javaslatcsomagja az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottsága szerint, erről 17 igen és 12 tartózkodás mellett döntött a bizottság szerdai ülésén.
2009. március 11. szerda 19:53 - HírExtra
A javaslat általános vitára bocsátását a kormány és a szocialista frakció is támogatta, megjegyezve, hogy ez nem jelenti azt, hogy egyetért vele.

A javaslatot Kóka János és Fodor Gábor SZDSZ-es képviselők nyújtották be "A világgazdasági válság magyarországi következményeinek kezeléséről, és Magyarország növekedési esélyeinek javításáról" címmel.

A hasonló tartalmú, Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es képviselők által jegyzett határozati javaslatot az előterjesztők visszavonták, ahogy ezt Herényi Károly előre bejelentette arra az esetre, ha a bizottság elfogadja az SZDSZ javaslatát, amelyet ők is támogattak.

Kóka János úgy vélekedett: a kormány válságkezelő programja nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. A miniszterelnök a szakszervezeti lobbi után a cafeteria lobbival szemben is alulmaradt. A kormány most a maga által előidézett 200 milliárd forintos extra hiányt próbálja kiegyenlíteni - mondta a képviselő, aki szerint a Reformszövetség programja alkalmas arra, hogy Magyarország nehéz helyzetét kezelje.

Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára hangsúlyozta: a kormány fontosnak tartja, hogy a parlament foglalkozzon a Reformszövetség javaslataival. A gondolkodás főiránya hasonló a kormányéhoz, a mértékekben és az ütemezésben vannak eltérések - mondta.

Katona Béla (MSZP) kiemelte: a beterjesztett javaslatok jelentős részével vitatkoznak. Az anyag nem veszi figyelembe, hogy a gazdasági válság miatt egyébként is csökkennek az adóbevételek - mondta. A gyorsított privatizációról úgy vélekedett, hogy ez öngyilkosság lenne, mert csak mélyen áron alul lehetne értékesíteni a javakat. A véleményeltérések között említette többek között az értékalapú ingatlanadó 2009-től való bevezetését, valamint a helyi iparűzési adó ellentételezés nélküli kivezetését.

Varga Mihály (Fidesz), a bizottsága elnöke úgy vélekedett: amikor a kormány cselekvésképtelen állapotban van, tiszteletet érdemel, hogy egy szakértői csoport azon dolgozik, hogy ezt a munkát helyette elvégezze. A Fidesz ugyanakkor - jelezve, hogy nem ért egyet a lépéssorozattal - tartózkodott a szavazáson.

Herényi Károly kijelentette: a kormány javaslata nem adekvát válasz a kihívásokra, a Fidesz elképzelései pedig nem ismertek, így most ez az egyetlen anyag, amiről tárgyalni lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását