2024. március 29. - Auguszta

Nincs lehetetlen: újabb MVM-milliárdok magánzsebekben!

Nehéz örökséggel néz szembe a Magyar Villamos Művek új vezetése. A tavaly még Kocsis István (a jelenlegi BKV vezér) vezetése alatt álló állami vállalat számtalan olyan ügybe keveredett, melyből általában és nyilván véletlenül a rövidet húzta.
2009. március 10. kedd 11:58 - HírExtra

Hogyan lehet eltűntetni milliárdokat?


Az ügylet leegyszerűsítve a következőképpen zajlott. Kapolyi László mielőtt megvált volna a Kárpát Energo többségi részvényétől, kölcsönszerződést írt alá a szintén érdekeltségébe tartozó Power Investment II.-vel 10,7 milliárd forint értékben. Ezután azonnal eladta a cégben lévő többségi részvényét az MVM-nek..

A vevő, azaz az állami tulajdonú MVM bár nyilván igen körültekintően vásárolta meg a létfontosságú részvényeket, Kapolyi még friss, ropogós és érvényes kölcsönszerződése miatt kénytelen volt kifizetni az összeget, ezért átutalt a Kárpát Energonak 17,2 milliárd forintot, amiből azt finanszírozni tudta. A Kárpát Energo három napra rá át is utalta a 10,7 milliárd forintnak megfelelő eurót a Power Investment II.-nek, amely később „Vértes vételár 1. része” jogcímmel 537 millió visszafizetett az MVM-nek, bár a vevő hivatalosan Kapolyi másik cége lett volna...

Ha jól számolunk, Kapolyi László vélt cégén keresztül keresett 10 milliárdot és nem mellékesen az MVM pénzéből vette meg saját magának az MVM erőművét. Vicces, de igaz: az MVM így gyakorlatilag a saját hiteléből finanszírozza a saját maga által eladott erőművet.

Nem mellékesen: a Kárpát Energo és a luxemburgi Power Investment II. közti kölcsönszerződésről kimondható: nem felel meg a független felek között megkötött kölcsönszerződésekkel szemben támasztott követelményeknek. Nem tartalmaz biztonsággal érvényesíthető biztosítékokat, és hiányoznak belőle a szokásos gyakorlatban szereplő felmondási okok: pl. a kölcsönvevő pénzügyi helyzetének megrendülése.

A törlesztgetések


Tavaly decemberben Kapolyi rájött, hogy nem fogja tudni (vagy egyáltalán nem akarja) visszafizetni a több mint 10 milliárdos kölcsönt. Ezért cégével a System Consultinggal bejelentkezett a kölcsönszerződés fedezetére. Ehhez felajánlotta a Kárpát Energoban még meglévő részesedését (25 százalékot) illetve lemondott a Vértesi Erőműről is.

Mivel ez még mindig nem elegendő a 10,7 milliárdos tartozás visszafizetésére, így a Kárpát Energo többségi részvényt vett a Power Consultingban, 1,7 milliárd forintért. Ezt minden valószínűség szerint szintén a kölcsön visszafizetésére lehetett beszámítani. Végeredményként azonban még mindig hiányzik kb. 3-4 milliárd forint (attól függően, hogy a Kárpát Energo 25 százalékos részvénycsomagja éppen mennyit ért).

Kapolyi cégei a pénzt körbejáratva viszont kaptak több mint 10 milliárd kamatmentes hitelt, ami pedig az MVM-nek ebből visszatérült, végső soron az is a saját pénze volt. Legalább 3 milliárd ellenben a sok utalgatás, oda-vissza vásárlás közepette halkan eltűnt.

Ha az MVM-nek nem volt felelős vezetése ebben az időben, az nagy baj lett volna. De vélhetően volt. Felelős-e? Jó lenne tudni, hogy a mai MVM –vezetés ez ügyben tett-e már feljelentést valaki ellen? Aki aláírta a szerződéseket? Aki zsebre tette a pénzt? Esetleg további ötletek?

Nagyon úgy néz ki, hogy jó néhány milliárd forintnyi közpénz folyt el az MVM-ben, egyáltalán nem véletlenül…

De még mindig nincs vége, nemsokára folytatjuk!

Az MVM Kommunikációs Osztályának reagálása
Amint az a cikkből is kitűnik, az MVM jelenlegi vezetése a cikkben bemutatott ügyletekre vonatkozó döntésekben nem vett részt, hiszen azok korábbi időszakban születtek. A társaság jelenlegi menedzsmentje a szóban forgó ügyek észlelésekor azonnal jelezte ezeket a társaság Felügyelő Bizottságának, amely részletes vizsgálatot indított. Az ügyvezetés minden fellelhető korábbi dokumentumot átadott a Felügyelő Bizottságnak és a társaság könyvvizsgálójának. Az MVM mindent megtesz azért, hogy a társaság érdekeit a legmesszebbmenőkig érvényesítse - és ennek érdekében minden szükséges lépés megtételére kész.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását