2024. április 25. - Márk

Bezár az ország leghíresebb múzeuma!

Hároméves működés után rövidesen bezárja kapuit a Karel Gott múzeum. A Gottland elnevezésű múzeumot 2006-ban a Prágától alig néhány kilométerre fekvő Jevanyban nyitották meg, abban az emeletes villában, amelyben a "prágai aranycsalogány" lakott a hetvenes
2009. február 28. szombat 20:10 - HírExtra
Katerina Motovská, az intézmény jelenlegi tulajdonosa anyagi gondokkal indokolta a lépést. Karel Gott nem nyilatkozott. A cseh bulvársajtó viszont nem zárja ki, hogy a múzeum bezárásának más okai is vannak. Katerina férje, Jan Motovsky vállalkozó, aki a múzeumot kigondolta és létrehozta ugyanis másfél éve rejtélyes körülmények között eltűnt. Egy bíróság a közelmúltban hivatalosan halottnak nyilvánította, s teljes vagyonát felesége örökölte, holott néhány vállalkozását Jan testvérével, Romannal közösen alapította. Katerina és Roman között időközben megromlott a viszony. Roman szerint a Gottland eladása mögött is alapvetően az áll, hogy Katerina az egész vagyont minél hamarabb pénzzé akarja tenni. Motovská ezt tagadja, s azt állítja: kevesen látogatták a múzeumot, mert az Prágán kívül van. Nem zárja ki, hogy a kiállítás később esetleg egy alkalmasabb helyen újra megnyitható lenne.

Gott egykori villáját Motovsky 15 millió koronáért vette meg az énekestől, majd vele szorosan együttműködve alakította ki a múzeumot. Motovsky újabb 15-20 millió koronát fektetett be a villa és a hozzá tartozó tágas park teljes rekonstrukciójába, Gott pedig számos személyes tárgyát, egykori lakberendezését, ruháit és különféle holmiját bocsátotta ingyenesen a múzeum rendelkezésére. Bennfentesek azt mondják, hogy a koncepciót alapvetően maga az énekes dolgozta ki és határozta meg. "A villában szinte minden eredeti" - mondta a múzeum megnyitásakor újságíróknak Gott.

Az egykori berendezésen kívül egyebek között megtekinthető volt a 31 "Aranycsalogány-díj" is, amelyeket a hatvanas évek óta nyert el Gott a cseh közönség szavazatai alapján. Ugyancsak megtekinthetőek voltak a mester egykori gramofonjai, magnetofonjai, különféle rádiói, mikrofonjai és öltözetei is. Köztudott, hogy Gott nagyszerű amatőr festő, így nem meglepő, hogy számos festmény is helyet kapott a villában.

A ház egykori nagy fedett fürdőmedencéjét átalakították: ott kapott helyet az a kiállítás, amely Karel Gott karrierjét térképezi fel. Az énekes elismertségét mi sem jelzi jobban, mint hogy 2003 januárjában a művészek egy csoportja őt javasolta a cseh államfői tisztségre.

A házhoz tartozó garázsban emléktárgy-boltot rendeztek be, ahol Gott arcképével díszített trikók, poharak, csészék voltak kaphatóak - és természetesen "Kelet Sinatrájának" közkedvelt dalai a legkülönfélébb hanghordozókon.

A villa bejáratánál maga az énekes fogadta a látogatókat. Karel Gott viaszfiguráját Motovsky megrendelésére készítették. A Gottland iránt az első hónapokban nagy volt az érdeklődés még a szomszédos Németországban és Ausztriában is. A Gottland megnyitásáról majdnem két tucat tv-stáb készített riportot. Miután a múzeum kívül esik a főbb turistaútvonalakon, tény, hogy a látogatottság és az érdeklődés később valóban alábbhagyott. A prágai sajtó egy része ennek dacára meglepőnek minősítette a múzeum bezárását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását