2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fegyverbe magyar!

Az utóbbi időben egyszerre megszaporodtak a lőfegyvervásárlások Magyarországon. Már közel negyedmillió darab van a lakosságnál, ami azt jelenti, hogy minden 40. magyarnak van fegyvere.
2009. február 24. kedd 15:59 - HírExtra
Több tízezer önvédelmi és maroklőfegyvert vettek a közelmúltban. A vásárlási láz már tavaly elkezdődött, de Marian Cozma kézilabdázó meggyilkolása óta még jobban felerősödött.

A magyarázat oka az lehet, hogy – bár a statisztiák szerint a közbitonság nem romlott számottevően – az emberek veszélyérzete az utóbbi időben megnövekedett.
Mindenki veszi a fegyvereket.Ugyanis a vásárlók között nyugdíjas, gyerekes szülő éppen úgy megtalálható, mint az egyetemista.

A legfőbb ok a gáz- és riasztófegyverek beszerzésére a betöréstól való félelem.

„Többen panaszkodtak már nekem, hogy úgy törtek be a lakásukba, hogy otthon voltak: manapság a bűnözőket ez nem érdekli.” – mondta az egyik bulvárlapnak egy fegyverkereskedő.



”Sokszor maga a betörés nagyobb kárt okoz, mint a szerzett zsákmány. Akit rajtakapnak, az sokszor támadólag lép föl. Ez a megtámadott személynek akkora lelki trauma, amit sokszor egy élet alatt sem lehet kiheverni. A veszprémi eset óta pedig látványosan megugrott a gázriasztófegyverek eladása. Az emberek félnek.

Félnek, hogy megtámadják őket az utcán, fényes nappal éppúgy, mint sötétedés után. Az önvédelmi fegyver az élet kioltására alkalmatlan, éppen ezért vásárlásához nem kell engedély. Csakhogy megtévesztésig hasonlít az éles, maroklőfegyverekre. Ha az ember előkapja vészhelyzetben, a támadó megijed és eláll a szándékától. Vagy nem, ezt mindig a helyzet határozza meg” – világítja meg a kereskedő az okokat, majd érdekes dologra hívja fel a figyelmet:

„Teljesen változó, hogy milyen emberek térnek be hozzánk, a nyugdíjasoktól kezdve az egyetemistákon keresztül egészen a gyerekes szülőkig. Rengeteg olyan kuncsaftom van, aki rendvédelmi szervnél dolgozik”– folytatta Nagy Attila.

”Azért vásárolnak több fegyvert az emberek, mert a fegyver a szubjektív biztonsági érzetet javíthatja” – mondta el ugyanannak a lapnak egy kriminológus szakértő.

”Azonban ha egy támadó meglátja, hogy áldozatánál valamilyen erőszakot szimbolizáló vagy önvédelmi eszköz van, akkor sokkal agresszívebben léphet fel. Ráadásul manapság a bűnözők már nem ijednek meg egy fegyver láttán.” – tette hozzá.

A rendőrség mindenesetre nem javasolja, hogy felfegyverezzük magunkat. A lapnap nylatkozó rendőrtiszt szerint a használatukhoz sok idő kell, ami miatt nem hatékonyak ezek az önvédelmi eszközök.

„A gázriasztófegyvereket rejtve, általában ruházat alatt, fegyvertokban célszerű tartani. Azért, hogy a fegyver ne hulljon ki a tokjából, általában be van patentolva. Veszélyhelyzetben a fegyver elővétele során ezt a tokot a ruha alatt ki kell patentolni, elő kell venni a fegyvert, csőre tölteni, majd célozni és lőni. De ez alatt az idő alatt millió dolog történhet. Ezért sokkal hathatósabb és gyorsabb lehet, ha az ember jártas valamilyen küzdősportban.”
Forrás: Bors
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását