2024. április 16. - Csongor

Az agysérülés emeli az epilepszia kockázatát

Nagy az epilepszia kockázata legalább tíz évig egy súlyosabb agysérülés után - közölték dán kutatók a Lancet című orvosi szaklap hétfői számában.
2009. február 23. hétfő 11:25 -
Enyhe agysérülésnél vagy koponyacsonttörésnél megkétszereződött, komolyabb sérülésnél hétszeresére nőtt a pácienseknél az epilepszia kockázata - állapította meg Jakob Christensen, az aarhusi egyetemi kórház munkatársa és kutatócsoportja. A dán kutatók szerint a traumás agysérülés által okozott nagyobb epilepsziakockázat tíz éven túl is fennmaradt, főként a 15 év fölöttieknél.

A tanulmányban egy nemzeti nyilvántartás adatait elemezték, amely az 1977 és 2002 között Dániában született 1,6 millió fiatal körében előfordult traumás agyi sérüléseket és epilepsziás eseteket rögzíti. A kutatók azt javasolják, hogy a poszttraumás epilepszia megelőzésére az agyi sérülések után még évekig alkalmazzanak gyógyszereket, illetve kövessék a páciensek tüneteit.

A rohamokban támadó epilepszia jelenleg nem gyógyítható, ám gyógyszerekkel karbantartható, noha utóbbiaknak is lehetnek súlyos mellékhatásai.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását