2024. április 28. - Valéria

Ez aztán döfi: hasznosítható a tudás, amit a Műegyetem ad!

A Műegyetemen három éve végzettek egyharmada szerint az intézményben oktatott anyag ismerete a munkájához elengedhetetlen, illetve jól hasznosítható, további 50 százalék szerint használható - a többi között ez derül ki az intézmény friss diplomásainak elh
2009. február 14. szombat 09:18 - Hírextra
A válaszadók 17,8 százaléka vélte úgy, hogy az egyetemen megtanult ismeretek elengedhetetlenek, 35,2 százalék mondta, hogy jól használhatók, 37,8 százalék részben használhatónak tartotta azokat.

A megkérdezettek háromnegyede válaszolt úgy, hogy szakmájuk – erkölcsi presztízsét tekintve – a legnagyobb elismertségnek örvend, vagy a jól elismert szakmák közé tartozik: a természettudományi, a villamosmérnöki és az informatikai kar végzettjei vélték úgy leginkább, hogy szakmájuk megfelel ennek a kritériumnak, míg a gazdaság- és társadalomtudományi karon végzettek a legkevésbé. A friss diplomások 80 százaléka szerint szakmája anyagilag a legnagyobb megbecsülésben részesül.

A válaszadók 58,2 százaléka már tanulmányai alatt elhelyezkedett, az 1 hónapon belül álláshoz jutók aránya 65,1 százalék volt.

Az elhelyezkedésben a diákok a legnagyobb segítséget az ismerősöktől, családtagoktól kapnak. A gazdaság- és társadalomtudományi kar hallgatói között, a többi kar hallgatóihoz képest meglepően magas, közel 25 százalék azoknak az aránya, akik a Műegyetemi Állásbörze segítségével találnak munkát.

Legtöbben az 500 fő feletti létszámot foglalkoztató cégeknél találnak munkát, de mindenféle méretű cégnél sikeresen helyezkednek el a hallgatók a felmérés szerint.

A végzettek döntő többsége (90,7 százaléka) a piaci szférában dolgozik, és csak a válaszadók 7,5 százalékának a munkahelye valamely közintézmény. A közszférában leginkább a vegyészmérnöki és biomérnöki, valamint az építőmérnöki karon végzettek helyezkedtek el.

A kereseti adatokat tekintve a 2006-os évfolyamnál - figyelembe véve az inflációt - mintegy 36 ezer fointos átlagos reálbér csökkenést mértek a 2005-ben végzett évfolyamhoz képest. A karok jövedelmi adatait vizsgálva megállapítható, hogy a különböző jövedelem mutatók ingadozása mellett a nyolc kar végzettjei általában együtt könyvelhették el a nominális jövedelemcsökkenést az előző évfolyamhoz képest, s a legnagyobb mértékű romlás az építészmérnökök jövedelménél volt.
A felsőfokú tanulmányok alatt a hallgatók 96,5 százalékát támogatta anyagilag a családja. Állami támogatásban a volt hallgatók 78,2 százaléka részesült, munkajövedelemről 47,3 százalék tett említést.

A végzettek legnagyobb részének angol nyelvből van igazolt nyelvtudása, a 2006-ban diplomát szerzettek 81,5 százaléka beszél angolul közép- vagy felsőfokon, ugyanilyen szintű nyelvtudása van német nyelvből a válaszadók 51,7 százalékának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását