2024. április 27. - Zita

Válság miatt zárt be az opera

A gazdasági válság miatt 67 éves működés után bezárta kapuit az amerikai Connecticut szövetségi állam operája Hartfordban.
2009. február 13. péntek 09:44 - Hírextra
Az adományok és jótékonysági támogatások fogyatkozása, valamint a gyenge bevételek miatt az állami opera csődbe ment, az intézmény pénzügyileg ellehetetlenült - közölte Brooks Joslin igazgatósági elnök, aki szerint nem egyszerűen szomorú, hanem szégyenteljes, hogy a gazdaság miatt ilyen lépésre kényszerültek.

Mint elmondta, a novemberben színre vitt Don Giovannit, Mozart operáját a vártnál sokkal kevesebben nézték meg. Az opera bezárta irodáját, elbocsátotta az ott dolgozó személyzetet és értesítette a közönséget, hogy a tervezett tavaszi produkciókra - Az ezredes lánya című márciusi Donizetti-, valamint a Bohémélet című májusi Puccini-darabra - előzetesen eladott jegyek árát nem tudják visszafizetni.

Az Egyesült Államokban a zenekarok, valamint a balett- és operatársulatok súlyos pénzügyi gondokkal küzdenek. A Los Angeles-i Opera 17 alkalmazottját bocsátotta el, csökkentette a fizetéseket és kevesebb darabot állít színre. A Miami Városi Balett nyolc táncosától vált meg. A Baltimore-i Opera csődöt jelentett. Az Egyesült Államok vezető operája, a New York-i Metropolitan a héten jelentette be, hogy néggyel csökkenti a produkciók számát a 2009-2010-es évadban és csökkentette az alkalmazottak fizetését. A New York-i Opera Zenekar lemondta a mostani idényre tervezett két további előadását a recesszió miatt.

Az Amerikaiak a Művészetekért elnevezésű non-profit szervezet becslése szerint 2009-ben tízezer művészeti csoport és szervezet szűnhet meg az Egyesült Államokban a gazdasági nehézségek következtében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását