2024. május 2. - Zsigmond

Végső búcsút vettek Tasnádi Pétertől

Családtagok, barátok, kollégák, valamint tisztelők százai kísérték utolsó útjára Tasnádi Pétert, Pécs polgármesterét, szocialista országgyűlési képviselőt pénteken a baranyai megyeszékhelyen.
2009. február 6. péntek 16:33 - Hírextra
A szertartáson részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, s megjelentek Pécs közéleti szereplői is.

Az elhunyttól a Magyar Köztársaság, az Országgyűlés, valamint a kormány nevében búcsúzó Gyurcsány Ferenc azt mondta: Tasnádi Péter ereje az alázatában, jámborságában rejlett. Olyan "normális, rendes, tisztességes, jó ember" volt, akihez hasonlókra igen nagy szükség van.

Mint felidézte, gyakran köszöntek el úgy egymástól, hogy "Vigyázz magadra!", de ez csak az elmúlt egy évben, Tasnádi Péter betegsége alatt nyert igazi értelmet. Pécs polgármestere pedig legyintett, hogy jól van, győzni fog, s tovább dolgozott tervein, álmain.

"Csodáltuk bátorságát, erejét, akartuk hinni, bár nyilván sokan alig tudták elképzelni, hogy győzhet ebben az egyenlőtlen mérkőzésben" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő végül azzal búcsúzott Tasnádi Pétertől, hogy elmenőben adjon erőt, biztatást városának az általa megkezdett munka folytatásához.

Tóth Bertalan, Pécs alpolgármestere Tasnádi Pétert méltatva hangsúlyozta: hitt és bízott az emberekben, örök optimista volt, és sohasem felejtette el, hogy a tisztségviselés elsősorban szolgálat, a közösség szolgálata. Ha összefogunk, végigvihetjük, amiért ő is dolgozott, felépíthetjük azt a várost, amiről álmodott: egy sikeres, európai várost, a kultúra fővárosát - jelentette ki.

Tasnádi Péter életének 53. évében, súlyos betegségben január 27-én hunyt el. A politikus tavaly májusban jelentette be, hogy daganatos betegségben szenved.

Tasnádi Péter 1956. szeptember 14-én született a baranyai megyeszékhelyen. 1975-ben érettségizett a Nagy Lajos Gimnáziumban. A Szombathelyi Tanárképzőn 1980-ban végzett magyar-népművelés szakon, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett szociológus diplomát 1987-ben.

Egy éven keresztül, 1975-től a Mecseki Szénbányák bányászati gyűjteményénél dolgozott, majd a KISZ függetlenített alkalmazottja volt különböző beosztásokban. 1987-től 1990-ig a Baranya Megyei Tanács Ifjúsági és Sportosztályának helyettes vezetőjeként, majd 1995-ig a Baranya Megyei Önkormányzat Hivatalának nemzetiségi, ifjúsági és sportügyekkel foglalkozó referenseként dolgozott. Ezt követően 2002-ig a Vectigalis Általános Vállalkozási Rt. önkormányzati igazgatója volt. A Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont tanácsadói, majd ügyvezetői posztját is betöltötte.

Tasnádi Péter 1998 óta volt az MSZP képviselője, 1998-2002-ig a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Területfejlesztési és Területrendezési Bizottságának elnöke. 2002 és 2006 között a közgyűlés alelnöki tisztségét töltötte be.

A politikus 2006 óta volt Pécs polgármestere; 2007. február 12-én a Baranya megyei területi listáról került be a parlamentbe, miután Tóth Bertalan lemondott mandátumáról. Tagja volt az európai ügyek bizottságának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását