2024. május 5. - Györgyi

Feszített, de stabil a költségvetés

Feszített Zalaegerszeg idei költségvetése, ennek ellenére minden szakterületre jut támogatás, sor kerül a fejlesztésekre és a felújításokra is - közölte Gyimesi Endre (Fidesz), a város polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.
2009. február 6. péntek 21:30 - Hírextra
A polgármester elmondta, hogy mintegy 460 millió forint működési hiánnyal fogadta el Zalaegerszeg idei költségvetését csütörtökön a város közgyűlése.

Gyimesi Endre kiemelte: a város az elmúlt években kiegyensúlyozott gazdaságpolitikát folytatott, a nehézségek ellenére a költségvetés stabil, nincs működési hitel és lakosságot terhelő helyi adókat sem vezettek be. Zalaegerszeg az elmúlt tíz évben 18 milliárdról 104 milliárdra növelte a vagyonát, a fejlesztési dinamika 36 százalékos volt.

"Ezt a lendületet már nem tudja a város továbbvinni" - mondta a polgármester, rámutatva arra: az állampolgárok által befizetett adókból egyre kevesebb jut vissza, az intézményi normatívák a 2002-es szintre estek vissza, s a hiányt az önkormányzatnak kell pótolnia.

A város tervezett bevétele 19,8 milliárd forint, a várható kiadás pedig 21,4 milliárd. Ha az ingatlanbevételek összege a tervezettnél alacsonyabb lesz, "óvatosabban" kell végrehajtani a terveket - közölte Gyimesi Endre, jelezve: a működési hiányt az év végére szeretnék "eltüntetni".

A tervekről a polgármester elmondta: fejlesztésekre az idén 7 milliárd forintot költenek, ebből 1 milliárdot fejlesztési hitelből finanszíroznak. A milliárdos nagyságrendű belvárosi rekonstrukciót 340 millió forintos önrésszel valósítják meg, és további 200 millió forintot költenek az intézményrendszer felújítására. Az ipari park fejlesztésére 275 millió forintot fordítanak és még az idén megkezdődik a kisvállalkozókat támogató inkubátorház építése is.

Kovács Gábor jegyző arról számolt be, hogy a közgyűlés egyhangú döntéssel tíz százalékkal csökkentette a képviselők és a bizottsági tagok tiszteletdíját. Ez 6,9 millió forint megtakarítást jelent, amit a civil szervezetek támogatására fordítanak.

Gyutai Csaba (Fidesz) alpolgármester közölte: a közgyűlés elutasította a helyi MSZP-frakció javaslatát, amely arról szólt, hogy tíz százalékkal csökkentsék a közüzemi szolgáltatások díjait.
Devecserné Óvári Ibolya, az MSZP-frakció vezetője szintén pénteken, a szervezet sajtótájékoztatóján elmondta, hogy lehetőség van a díjak 9,7 százalékos csökkentésére, ami a Zala-Depo Kft.-nek 82 millió, a Zalavíz Zrt.-nek pedig 165 millió forint bevételkiesést jelent.

A szocialisták javaslata szerint ugyanis a szolgáltatóknak kellene átvállalniuk a kiesés 50 százalékát, így az önkormányzatnak mintegy 130 millió forintot kellene fedeznie, ami megoldható lenne a költségek átcsoportosításával.

Úgy látják: erre a célra kellene fordítani a tiszteletdíjak felajánlott tíz százalékát és a városfejlesztésre szánt 200 millió forint egy részét is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását