2024. április 24. - György

Az oroszok küldik a legtöbb szemetet

A legtöbb spam Oroszországból érkezett tavaly a világháló orosz nyelvű részén, és ezen mintegy 150-200 millió dollárt kerestek a feladók - derül ki a Kaspersky Laboratorynak, a világ egyik vezető komputerbiztonsági cégének éves jelentéséből.
2009. február 5. csütörtök 21:40 - Hírextra
Tavaly a runeten - az orosz nyelvű interneten - a spamok forrásországai között még az Egyesült Államok állt az első helyen, de idén a második helyre szorult: Oroszországból érkezett a nem kívánatos küldemények 22 százaléka, Amerikából 16 százaléka, Spanyolországból 5 százaléka, és a többi ország csak jócskán lemaradva követi az első három helyezettet.

Az oroszországi mailforgalomban a Kaspersky adatai szerint a spamok aránya eléri a 82,1 százalékot.

Az interneten elkövetett csalások között az első helyen állnak azok, amelyek során elektronikus levélben hamis ígéretekkel arra szólítják fel a címzetteket, hogy küldjenek SMS-t egy rövid telefonszámra, s a csalók a szöveges üzenetek megemelt díján keresnek.

Ugyancsak jeles helyen állnak az úgynevezett társadalmi honlapok álcájával végrehajtott csalások. Ilyenkor a csalárd mail látszatra ilyen honlapról - például az odnoklasznyiki.ru lapról, amely bizonyos értelemben a magyar iwiw megfelelője - érkezik, s valamit ígér a címzettnek, esetleg díjat, vagy a honlap valamely új szolgáltatását. Aki gyanútlanul a linkre kattint, annak a gépére vírus települ.

A Kaspersky Laboratory előrejelzése szerint idén a spamok száma és aránya az orosz interneten csak nőni fog, mivel a gazdasági válság közepette a világháló felhasználói idegesebben reagálnak minden fizetési rendszerrel vagy bankkal összefüggő elektromos levélre, a bűnözők támadásai pedig egyre kifinomultabbakká válnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását