2021. december 9. - Natália

Guantanamo tabutéma?

Az Egyesült Államok nagykövetsége nem ad ki információkat a guantánamói foglyok elhelyezéséről szóló tárgyalásokról - mondta Jan Krc budapesti sajtóattasé kedden az MTI-nek arra a kérdésre, hogy tárgyalnak-e Magyarországgal a tábor egykori rabjainak befog
2009. február 3. kedd 13:15 - Hírextra
Várakozással tekintünk az együttműködés elé nemzetközi partnereinkkel a közös cél, a guantánamói fogolytábor bezárásának megvalósításáért. Szövetségeseink segítsége alapvető fontosságú lesz, hogy képesek legyünk bezárni a börtönt. Azonban jelenleg nem vagyunk abban a helyzetben, hogy információval szolgáljunk bármely partnerünkkel folytatott kétoldalú tárgyalásról ebben a kérdésben - mondta Jan Krc az MTI kérdésére.

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását, és a terrorizmussal gyanúsítottak kegyetlen módszerekkel történő kihallgatásának beszüntetését. Az elnök elrendelte szakértői csapat felállítását is, amelynek 30 napon belül javaslatot kell tennie a terroristagyanús személyek sorsára vonatkozóan, elsősorban arra, hova kerüljenek a foglyok Guantánamo bezárásával.

A rabok befogadásáról négy nappal a bejelentés után az uniós külügyminiszterek is tárgyaltak. Göncz Kinga ezt követően újságíróknak azt mondta: EU-országok egyetértettek abban, hogy nyitottan kell megvizsgálni a kérdést. Ilyen nyitottsággal áll a problémához Budapest is - tette hozzá.A guantánamói foglyok befogadását szorgalmazzák az Európa Tanácsban is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását