2024. április 26. - Ervin

Te jó ég, kikre bíztuk ezt az országot?

Akkor most itt a lehetőség. Lehet elmélkedni, hogy végül mi mindenre is volt jó ez a múlt hét csütörtöki rendkívüli parlamenti ülés. Jó volt-e egyáltalán valamire? Hiszen tény, hogy amit Gyurcsány Ferenc a kormány konkrét terveiről e pillanatban elárul, a
2009. február 2. hétfő 13:34 - Nagy András
Persze a vak is látja, hogy a miniszterelnök nem kapkodja el a dolgokat. Az országgyűlés minapi, rendkívüli tanácskozásán (valóban az volt: még a néppárti frakció is bennfelejtődött a teremben) immár február közepére ígérte a számszerűsíthető kormányzati javaslatok nyilvánosságra hozatalát. Holott emlékezhetünk: csak ebben az esztendőben volt már szó január közepéről, mint a megvilágosodás idejéről, azután a nemzetközi prognózisok megszületésére vártunk, majd a múlt heti parlamenti találkozóra, most pedig már február közepéig számolhatjuk a perceket, mert a kormány legutóbb már a tavaszi ülésszak kezdetéig adott haladékot önmagának.

Ilyen körülmények között pedig naná, hogy felmerül a kérdés, vajon mi az oka a teljes politikai elit hallgatásának. Miért van az, hogy sem a jelenlegi, sem pedig az ex miniszterelnök tábora nem halmozza el a közvéleményt válságkezelőnek kikiáltott terveivel? Lehetséges volna, hogy egyikük se tudja a jó választ? Vagy ami még rosszabb: lehet, hogy egyáltalán nincs is válaszuk? Te jó ég, kikre bíztuk ezt az országot?



Nagyon egyszerű: a jelek szerint vérprofi politikusokra, akik tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy rendkívüli helyzetekben (például évtizedek óta nem tapasztalt pénzügyi-gazdasági válság idején) a társadalom érzékenyen reagál a legapróbbnak tűnő változtatásokra is, valamint, hogy az igazán döntő pillanatokban olyan, korábban esetleg rejtőzködő reakciók is felszínre kerülhetnek, amelyek akár egy-egy politikai karrier végét is jelenthetik. Nem véletlen, hogy számos közvélemény kutató, politológus foglalkozik az úgynevezett látens (rejtett, burkolt) közvéleménnyel, mint a politika számára kulcsfontosságú problémával. Hiszen nagyon nem mindegy, hová-mivé fejlődik egy-egy társadalmi véleménycsíra. (a 2006-os őszi események óta ezt aligha kell bővebben ecsetelni.) Mit lehet tudni, hogy mire kapja fel a fejét az állampolgár? Ha felkapja, milyen hosszan és mélységben érinti meg az ügy? Mi kelt ma felzúdulást, és mi nem? Honnan lehet látni, hogy egy adott szituációban meghozott politikai döntés (mondjuk a családi pótlék megadóztatása) milyen reakciót vált ki az istenadta népből? Ezek azok a kérdések, amikre minden politikus keresi a választ, hiszen ha ki tudnák fürkészni a társadalomban szunnyadó látens véleményeket, máris nyert ügyük lenne.



Alighanem a fentiekből fakadó bizonytalansági tényezővel magyarázható politikusaink mostani viselkedése is. Nagyon valószínű, hogy nem is önmaguknak, hanem nekünk adnak haladékot. Azért, hogy kiderüljön végre, mit gondolunk a válságról, annak hatásairól, lehetséges megoldatásairól. Addig meg hülyék lennének nem rébuszokban beszélni. Mindkét oldal égette már meg magát, így tudja: hallgatni, vagy legfeljebb homályos kijelentéseket tenni néha igenis arany. (Vélhetően Gyurcsány is visszaszívná Balatonőszödi beszédét, s nem valószínű, hogy Orbán még egyszer olyan kendőzetlenül szónokolna elképzeléseiről, mint tette azt ősszel Kérinél a Filmművészetin. Az eredmény ugyanis gyors népszerűségvesztés mindkét oldalon.) És egyikük se olyan ostoba, hogy ne tudná: az ország fájdalmas áldozatok árán lesz csak képes kikecmeregni a gödörből.

Mindez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy a másikat kölcsönösen cselekvőképtelennek bélyegezzék, avagy az ilyen típusú kijelentéseiknek szemvillanás alatt ellentmondva jól kiosszák az ellenfél (ellenség?) kézzelfogható javaslatkezdeményeit. Amolyan „abból nem lehet baj” alapon. Ami az egyik oldalon „átalakítás” (adó, szerkezeti, önkormányzati, állami-elosztórendszer stb.) címszó alatt fut, a másikon legalábbis egy hazugságmániás elmebeteg újabb népnyúzó ámokfutásaként híresül el.

A gond csak az, hogy egyik fél hallgatása sem kifizetődő. Sem nekik (és ez legyen a legnagyobb baj) de végképp nem az országnak. Politikai elitünk vérprofi, ezt már bizonyították. Ám demokráciában egy honatya nem csupán szemfényvesztéssel tartozik a választópolgárnak, hanem felelős, határozott döntésekkel is. Azért a csekélyke kis honoráriumért cserébe…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ztboy
2009. február 3. 13:01
PAPO!
Szerinted a főcigány által vezetett zsidesz jobb lenne?
Maximum a lopásban......
guditta
2009. február 2. 18:42
Nem lehet,és nem kell mindenkinek megfelelni,mert ez vezet a káoszhoz.El kell dönteni,mit akarunk,és ehhez foggal körömmel ragaszkodni kell.Nem befolyásolhatnak egyes rétegek érdekei,ha hátráltatják a stabilizációt.Ezt kellene betartani.
guditta
2009. február 2. 18:38
PAPO!Ne légy igazságtalan.Aki bajban van,részben magának köszönheti,tisztelet a kivételnek.Nem a szocializmusra szavaztunk a rendszerváltáskor,nem kell elvárni,hogy mindenért a kormány a felel.Az állampolgároknak végre felelős magatartást kellene mutatni,nem minden veszteségnél az államot hibáztatni.Nagyon aktuális a mondás:Addig nyújtózkodj,amíg a takaród ér.Sajnos a mai helyzetnek ez a legfőbb oka.Ebben mind a kormány,mind a lakosság többsége hibás.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását