2024. május 8. - Mihály

Akik kiálltak a cigánybűnözést emlegető rendőr mellett

A miskolci városvezetés mellett pártok, országgyűlési képviselők, civil- és romaszervezetek is kiálltak szombaton Pásztor Albert, Miskolc rendőrkapitánya mellett, akit egy előző napi kijelentése miatt, az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésé
2009. február 1. vasárnap 07:31 - Hírextra
Ugyanakkor többen a miniszter és az országos főkapitány lemondását is felvetették, míg a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke egyetért a borsodi vezető áthelyezésével. Bencze József országos rendőrfőkapitány szerint szombat estére vagy vasárnap reggelre meglehet a vizsgálat eredménye.

Pásztor Albert pénteki miskolci sajtótájékoztatóján jelentette ki: a decemberben és januárban Miskolcon történt valamennyi rablási "bűncselekmény elkövetője cigány származású volt". Ezt követően az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére Bencze József országos rendőrfőkapitány azonnali vizsgálatot rendelt el és más beosztásba helyezte a főrendőrt.

Draskovics Tibor miniszter szombaton egy televíziós műsorban azt mondta: a miskolci rendőrkapitány a nyilatkozatával átlépett egy olyan határt, amelyet az állam képviselője nem léphet át, s az áthelyezésével erkölcsi alapú döntés született. A miniszter szerint nagyon sokan "rosszul élik" meg a rendőrkapitány áthelyezését mert tehetséges, eredményes, jó vezetőnek tartják. A tárca vezetője hozzátette, neki is "vérzik a szíve" érte.

Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere azt mondta: nem ért egyet a döntéssel, s hétfőn egyeztetést tart a miniszterrel, vasárnap pedig részt vesz azon a demonstráción, amelyet a menesztett rendőrkapitány mellett tartanak Miskolcon. A megye több más MSZP-s képviselője is így határozott.

A miskolci önkormányzat Fidesz-KDNP frakciója is azt közölte: teljes a bizalmuk a kapitányban, ezért arra kérik az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy vizsgálja felül döntését.
Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke az MTI-nek azt mondta: szomorúnak tartja, ha az igazság kimondása hivatalvesztéssel jár, s egyúttal felvetette Draskovics Tibor lemondásának szükségességét is.

A kapitány más beosztásba helyezése ügyében cigányszervezetek is megszólaltak: Farkas Félix, a Mezőkövesdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint "Draskovics miniszternek azonnal le kellene mondania posztjáról, hiszen súlyos feszültséget keltett a rendőrkapitány leváltásával, amiből a tisztességesen élő cigányság is megkapja a részét" .

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete az országos rendőrfőkapitány lemondását nyílt levélben követelte, véleményük szerint Bencze József politikai megrendelésre függesztette fel beosztásából Pásztor Albertet. A Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke, Horváth Ferenc viszont úgy vélekedett: politikai indíttatású lehetett Pásztor Albert kijelentése, s a 2005-ben alakult szervezet egyetért a miskolci kapitány áthelyezésével.

Az országos rendőrfőkapitány az MTI-nek azt mondta: szombat estére vagy vasárnap reggelre meglehet a nyilatkozat kapcsán indított vizsgálat eredménye. Annak fényében tesz döntési javaslatot a miniszternek, a végső döntést Draskovics Tibor hozza meg - mondta a főkapitány.

Ha kiderül, hogy Pásztor Albert nyilatkozata helytelen volt, és esetleg sértett etnikai csoportokat, akkor ennek következményének kell lennie. Ugyanakkor egy félmondatos nyilatkozat nem lökhet porba egy harminc éves munkát - tette hozzá a főrendőr, hangsúlyozva: kiáll kollégája mellett.
Bencze József hozzátette: azzal, hogy Pásztor Albertet a vizsgálat idejére átvezényelték a megyei főkapitányságra, nem történt semmi helyrehozhatatlan, ez nem érintette kapitányi pozícióját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Border
2009. február 1. 16:14
Sajnos egyes miniszterek azt hiszik ők az istenek. Nem értek egyet a főkapitánnyal sem, hisze az állományért Ő felelős. Talán nagyobb tartással kellene lennie, merni kell ellentmondani szakmai kérdésben. Őmellette is kiállt volna a társadalom ebben a témában. Talán mindketten tanultak az esetből! Nem kell vizsgálat nélkül bárkit is eltávolítani beosztásából. Ha valóban el akarták távolítani, akkor indoklás nélkül megtehették volna és nem lett volna következménye, de még ehhez sem értenek. A Gusztos ténykedése egyszerűen nonszensz!
Caravel
2009. február 1. 11:31
Egyetértek Klárival. Ideje lenne már mindenkinek fent és lent tudomásul venni az igazság elhalgatása csak tovább rontja a helyzetet. A romáknak és főleg vezetőiknek nem csak követelőzni kellene, hanem tudomásul venni hogy az adó fizetők (akikből élnek) is egyre nehezebben élnek, és előbb-utóbb elfogy a türelmük hogy folyton még meg is meglopják őket.
Klári
2009. február 1. 10:11
Az egyetlen dolog, amit vizsgálni kellene, hogy a rendőrkapitány úr kijelentése adatokkal alátámasztható-e. Amennyiben igen, hol van a probléma? Hová tart az az ország, ahol valós tényeket kimondani nem lehet, ahol a többség szenved a kisebbségtől, míg a kisebbség röhög a markába? A tisztelt vezetőségnek inkább megoldáson kellene gondolkodnia, hogy ne kelljen hasonló sajnálatos megállapításokat tenni...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását