2024. május 3. - Tímea, Irma

Tudományos-ismeretterjesztő zsűri

Nyilvános fórumon értékelte pénteken a filmszemle tudományos-ismeretterjesztő versenyfilmjeit a kategória zsűrije. A három tagú zsűri az izgalmas, aktuális, modern témákat eredeti képi megoldások segítségével bemutató alkotásokat találta a legjobbnak a kü
2009. január 30. péntek 18:45 - Hírextra
"Rendkívül nehéz az ismeretterjesztő, illetve dokumentumfilmes alkotók helyzete, épp ezért mindenki elismerést érdemel, aki egyrészt ilyen filmeket készít, másrészt munkája bejutott a szemle versenyprogramjába" - emelte ki Andor Tamás operatőr, a zsűri elnöke.

Szerinte karakteresebben kellene meghúzni azt a határt, amely az ismeretterjesztő filmeket a dokumentumfilmektől elválasztja. Ezt azzal indokolta, hogy utóbbiak inkább konkrét napi problémákat járnak körbe, gyakran élesebben fogalmaznak, mint az előbbiek, amelyeknek saját érdekükben, az aktualitás és a látvány hangsúlyosabbá tételével fiatalosabbá, modernebbé kellene válniuk.

A zsűri tagjai egyetértettek abban, hogy egyre fontosabb szempont a filmek piacképessé tétele, hiszen azokat manapság nem a mozik, hanem a különböző televíziós csatornák mutatják be. Tóth Zsolt Marcell operatőr véleménye szerint a szakma művelőinek elsősorban arra kellene törekedniük, hogy filmjeik tömörebbek, lényegre törőbbek legyenek, különben nem tudják felvenni a versenyt a televízió számára készülő külföldi alkotásokkal.

Tóth Zsolt Marcell hozzátette, hogy a versenyfilmek megítélésében fontos szempont, hogy azok mennyire izgalmas, előremutató sztorit tárnak a nézők elé, illetve milyen formában, mennyire élvezhető képek és ügyes szerkesztés révén mutatják be azt.

Az operatőr úgy vélekedett, hogy a versenyfilmek egyharmada igazán jó, professzionális alkotás, ezek közül is három természetfilmet, az Izland, a hasadó sziget, a Pannon sivatag, és a Korhadó múlt, porladó jövő? című munkákat emelte ki.

Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház ügyvezető igazgatója a programban szereplő valamennyi filmről rövid értékelést adott. Kiemelte A zsögödi gazda - Nagy Imre című alkotást, ami a zsűri szerint szépen és remek ritmusban mutatja be a képzőművész életét és munkásságát.

Az ügyvezető igazgató a Digitális valóság a filmben című művet is kiemelkedően izgalmasnak, és jól megszerkesztettnek találta, hozzátéve: az alkotók gondosan, sok oldalról közelítették meg a témát.

Az, hogy melyik alkotást találta a legjobbnak a zsűri, a filmszemle keddi zárónapján, a többi kategória eredményhirdetésével egy időben derül majd ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását