2024. május 14. - Bonifác

Jó hasznot hoztak az önkormányzati kötvények

A békési önkormányzat vezetője szerint a biztonságra törekedtek, amikor a 2007 év végén kibocsátott, mintegy kétmilliárd forint értékű kötvényük forgatását rábízták a Budapest Priv-Invest Kft.-re.
2009. január 30. péntek 17:56 - Hírextra
Izsó Gábor polgármester az MTI érdeklődésére pénteken elmondta: a város azért bocsátott ki kötvényt, hogy biztosítsa a tervezett fejlesztésekhez az önrészt. Korábban egy másik céggel álltak kapcsolatban, ám az nem a várakozásaiknak megfelelően teljesített, ezért tavaly nyáron állapodtak meg a fővárosi céggel.

A polgármester szerint a kft. megdolgozott a pénzéért, hiszen jelentős hasznot hozott a városnak tevékenysége.

Izsó Gábor nem kívánta közölni, hogy pontosan mennyi prémiumot fizetett ki Békés városa a cégnek.

Hangsúlyozta: amikor megállapodtak a társasággal, még senki nem számított arra, hogy ekkora változás lesz az állampapírok kamataiban, ettől függetlenül nem kívánják felmondani a megbízási szerződést.

Vantara Gyula, Békéscsaba első embere sajtószóvivőjén keresztül arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jogszerű megállapodást kötöttek a budapesti céggel, és a tranzakciókból az önkormányzat számára realizálódott hasznot fejlesztésekre kívánja fordítani a város.

Tóth Károly szocialista országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy legalább 100 milliárd forintos összeg erejéig a Budapest Priv-Invest Kft.-t bízta meg értékpapírok forgalmazásával huszonöt olyan önkormányzat, amely korábban kötvényeket bocsátott ki, és hozzátette: tudomása szerint a cég egymilliárd forint feletti sikerdíjra számíthat.
"Biztos vagyok benne, hogy ezek a szerződések erkölcsileg elfogadhatatlanok, és a jó erkölcsbe ütköznek" - jelentette ki Tóth Károly.

"Nagyon szeretném, ha az állam felelős szervezetei, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a Pénzügyminisztérium és mindenki más, akinek feladata van, lefolytatná a vizsgálatokat" - tette hozzá.

Ennek a vizsgálatnak a képviselő szerint ki kellene terjednie például arra, hogy ez a tevékenység banki tevékenységnek minősül-e, és volt-e ilyen felhatalmazása a cégnek, valamint arra is, hogy közbeszerzéskötelesek voltak-e ezek a szerződéskötések.

Tóth Károly - mint bejelentette - arra kéri valamennyi önkormányzatot, hogy mondja fel azonnali hatállyal a szerződést, s javasolni fogja, hogy Békéscsaba perelje vissza a már kifizetett pénzt.
A Budapest Priv-Invest a képviselő-testületek felhatalmazásával ad befektetési tanácsokat az önkormányzatoknak - mondta el az MTI érdeklődésére pénteken Csapó Ágnes, a Budapest Priv-Invest Kft. ügyvezető igazgatója pénteken, Tóth Károly szocialista országgyűlési képviselő sajtótájékoztatójára reagálva.

Csapó Ágnes kijelentette: a Budapest Priv-Invest Kft. nem foglalkozik értékpapír-forgalmazással, ez tárgyi tévedés.

"A Budapest Priv-Invest - mint több más cég - befektetési tanácsadással foglalkozik, illetve az önkormányzatok kockázatkezelési és likvid pénzeszköz-kezelési szabályzatának elkészítésében vesz részt, és ezen szabályzat mentén - tőke- és hozamgarantált befektetési termékek vonatkozásában - befektetési tanácsadást végez" - mondta.

Megjegyezte: amikor Tóth Károly sikerdíjat említett, meg kellett volna mondania, mire vonatkozik a prémium. Szavai szerint a szerződések egyértelműen rögzítik, hogy milyen alaphozamszintet kell teljesítenie a befektetési tanácsadónak, és az általános gyakorlat az, hogy ha a tanácsadó ezt túlteljesíti, vagyis többletbevételt biztosít az önkormányzatoknak, akkor részesedik a többletpénzből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2009. január 30. 21:23
No, most aztán jó nagyot durrantott az öreg kommunista. Akár a lepkefing....!

Az önkormányzati "várakozó pénzek" befektetése természetesen nem törvénysértő. Sőt. Az értékvesztés elkerülésére értelmes, szükséges, majdhogynem kötelező. Tehát, ha pl. akár az állami, akár az EU-s pályázatokat nyújt be az önkormányzat, meg kell lennie a 10-20% százalék körüli önrésznek. Ez a pénz "várakozó pályán" van, elkölteni már nem lehet,viszont le kell kötni valahogyan. A pályázat elbírálása és kifizetése minimum majd egy év. Ha ezt, vagy a hasonló pénzeket bankban kötik le, igen alacsony kamatot kapnak, az jóformán az inflációt sem fedezi. Maradnak az állampapírok, mint kockázatmentes befektetések. Itt ez történt. A kibocsátott kötvényekért állampapírokat vásároltak, amelyek a hozama a banki kamatozásnál kedvezőbb. Az ilyen ügyleteket nem kézből-kézbe bonyolítják le. A törvény nem is enged meg ilyet. A lebonyolítást végző cég pedig a tevékenységéért sikerdíjat kap. Pont.

Ez a figura tökéletesen hülye.
Azt maga se állítja, hogy bűncselekmény történt. Azonban azt állítja: ""Biztos vagyok benne, hogy ezek a szerződések erkölcsileg elfogadhatatlanok, és a jó erkölcsbe ütköznek" Ugyan miért? A jó erkölcsbe ütközik, hogy a banknak kamatot fizetünk a szolgáltatásaiért? (Persze, a holland zsidók által Magyarországo több éve, évi 436 % (!!) kamattal "üzemeltő" Provident banki "gyorskölcsönök" dolgához szava sem volt a képviselő elvtársanak....Holott családok százait tették tönkre!)
Vagy jó erkölcsbe ütközik, ha a brókercég százalékot szed az általa elért haszonból? Baromság.


Bűncselekmény egy esetben lehetne az önkormányzati pénzek befektetése. Ha úgynevezett "kockázati papírokba", jellemzően tözsdei részvényekbe fektetnék be. Ugyanis a tőzsdei papírokkal nem csak nyereséget elérni, de veszíteni is lehet. Márpedig a veszteség azonnal "meghozná" a hűtlen kezelés törvényi tényállását. Még akkor is, ha testületi döntés áll a befektetési veszteség mögött, (kedves Verók elvtárs....!). Ezért, ha jól emléxem, külön jogszabályhely is tiltja az önkormányzati (és egyéb állami pénzek) kockázati papírokba való befektetését.

Szóval.

A liberálkommunisták már az utólsókat rúgják. Ebből származóan egyre nagyobb, és nagyobb baromságok várhatók tőlük.
Ez a szerencsétlen Tóth Károly egyébként egyike a ritka, valóban tisztességeses baloldali embereknek, csak nem kellene olyan dolgokban elgaloppíroznia magát, amihez még csak halovány (lepke)fingja sincsen.

Ez a marhaság csak arra jó, hogy néhány tökéletesen tájékozatlan, ámbár annál izgágább figura elkezdejen mocskolódni ezügyben is....
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását