2024. április 19. - Emma

Megkergültek: "Nem szabad Izraelbe mennünk!"

Ez van, a Jobbik valamiért nem szereti Izraelt. Valamiért. Így persze azt sem szeretnék, ha a magyar labdarúgó válogatott a terveknek megfelelően Tel-Avivban játszana barátságos meccset februárban. Ezért aztán azt tervezik, hogy egy jól szituált petíciót
2009. január 29. csütörtök 11:39 - Gedei Szilárd
Állítólag szép ország Izrael, csak az elmúlt hetekben valahogy kicsit nyugtalan hellyé vált. Mit szépítsük, dúlt a háború a Gázai övezetben, izraeli fegyverek ontották ki több ezer palesztin életét. Focizni azonban ettől még lehet, főleg az egyik legnagyobb városban, Tel-Avivban, ami ugye van vagy száz kilométerre a szétbombázott Gázai övezettől.

Mehetünk, mert...

A magyar labdarúgó válogatott még az eldurvult helyzet előtt kötött le egy barátságos mérkőzést a zsidó állam válogatottjával. Amivel addig ugye nem is lett volna semmi baj, sőt mivel Izrael tagja az Európai Labdarúgó Szövetségnek (!), azaz az UEFA-nak szinte mindennapi barátságos meccsnek számítana. Hanem a gázai háború keresztülhúzta az MLSZ számításait – egy forrongó országba azért mégsem kellene barátságos mérkőzést játszani, főleg nem egy háborút viselő nemzet csapatával.

Csakhogy a konfliktus az elmúlt napokban kezdett elcsitulni, az izraeli tankok egyre messzebbre kerültek Gázától, és a rakéták is csak elvétve hasítanak bele a zsidó állam légterébe. Azaz egyesek szerint ezután semmi akadálya annak, hogy az említett nagyvárosban nemzetközi sporteseményt rendezzenek. Egyesek szerint, akik nem nagyon szeretnék átrendezni a válogatott programját.

A Jobbik azonban nem tartozik ezen egyesek közé. Ők nem szeretnék, hogy a magyar válogatott pályára lépjen Izraelben. Ezért aztán csütörtök délutánra azt tervezik, hogy az éppen elnökségi ülést tartó MLSZ-t meglepik egy könnyed petícióval.

Ne menjünk, mert...

Szilágyi György, a Jobbik Sportkabinetének vezetője a Hírextrának elárulta, hogy azért szervezték meg ezt a tiltakozást, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy egy háborút viselő országban lépjenek fel honfitársaik.

- Reméljük, hogy az MLSZ megfontolja, amit a petícióban megfogalmazunk – mondta el Szilágyi. - Erre egyébként lehetőségük is lesz, mivel éppen elnökségi ülést tartanak – tette hozzá az egyre inkább „harmadik erővé” váló szélsőjobbos tömörülés illetékese.

Ez eddig mind szép és jó, de miből gondolják azt, hogy csak azért, mert fölvonul az MLSZ kánai úti székházai elé a gárdapatronáló szervezet (sajtótájékoztatóval egybekötött petíció átnyújtásról szóltak a Jobbiknál) Kisteleki István MLSZ-vezér azonnal felülírja majd a magyar válogatott precízen kialakított terveit. Persze azt még nem tudjuk, hogy mi is szerepel majd ebben a bizonyos petícióban. Szilágyi ugyanis nem akarta elárulni előre a minden bizonnyal nagyon tartalmas és megfontolandó petíció tartalmát.

Mit akar a Jobbik?

Aki ismeri a Jobbik irányvonalait, aki tisztában van azzal, hogy ez a politikai erő kit szokott szeretni és kit nem, az úgyis kitalálja. Persze azért biztosak lehetünk benne, hogy a Jobbik nem azért szeretne eltekinteni ettől a meccstől, mert szimplán nem szereti Izraelt, hanem mert nem tartják jó ötletnek azt, hogy országunk legjobb labdarúgóit egy potenciális háborús övezetbe akarják vinni.

Természetesen szerettük volna megkérdezni az MLSZ illetékeseit is a Jobbik kezdeményezéséről, de a délelőtt folyamán szinte mindenki a már említett elnökségi ülésen tartózkodott. Meg amúgy is, az MLSZ-nél valamiért szeretik Izraelt (miért ne tennék?), pont ezért, ha meg is fontolják a Jobbik petícióját (sőt egyáltalán átveszik?), döntésük egyértelműnek tűnik.

- Örvendetes módon az elmúlt napokban konszolidálódott a helyzet, Tel-Avivban rendezik a mérkőzést, ami messze van a veszélyes zónától, úgyhogy aligha lesz akadálya az utazásnak – mondta néhány napja Kisteleki István MLSZ elnök a helyzetről.

Felesleges seggencsúszás?

Ha pedig Kisteleki azt mondja, hogy lesz meccs, akkor a Jobbik Sportkabinetje aligha tud bármit is tenni az utazás megakadályozása érdekében. Még akkor sem, ha abban a bizonyos petícióban minden bizonnyal ki fognak arra is térni, hogy azért is aggályos Izraellel játszani, mert ugye ezzel Magyarország egyértelműen kiáll Izrael mellett a nemzetközi közvéleményt is megosztó izraeli-palesztin konfliktus kérdésében.

Ez pedig már politika, nem sport. Persze, ha csak sport lenne, a Jobbik is sokkal csöndesebb lenne a témában…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását