2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A Fidesz a miniszterelnök szégyenéről

A fideszes Varga Mihály szégyennek nevezte, hogy a miniszterelnök csak ennyit tudott mondani a rendkívüli parlamenti ülésen a gazdasági válságról, az ellenzéki politikus szerint sürgős és mély változásokra van szükség, nem kellene megvárni, míg Magyarorsz
2009. január 29. csütörtök 13:31 - Hírextra
Varga Mihály szerint a miniszterelnök beszédéből megtudták, hogy válság van, és a folyamatok nem úgy alakulnak, ahogy a kormány tervezte, valamint azt is, hogy a kormány valamilyen előterjesztéssel készül, de ezt csak egy-másfél hónap múlva ismerhetik meg a parlamenti képviselők.

"Ez maximális csalódás, de nyugodtan mondhatom azt is, hogy szégyen. Szégyen, ha egy ország miniszterelnöke ennyit tud mondani a parlament rendkívüli ülésén" - fogalmazott.
Szerinte a most bejelentett intézkedésekből felesleges arra gondolni, hogy ettől a magyar gazdasági válság meg fog oldódni. "Itt nagyon sürgős, nagyon mély változásokra lenne szükség, hogy az ország ebből a kátyúból kikeveredjen" - tette hozzá.

Úgy vélte, a miniszterelnök olyan játékot folytat Magyarországgal, amelyet Jenga néven ismernek. "Ön egymás után húzza ki ebből a toronyból, amit Magyarországnak nevezünk, a különböző játékkockákat, és ma nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy ez a torony, amit Magyarországnak hívnak, összedőljön. Nem kellene megvárni, amíg valóban összedől" - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz tavaly ősszel, a költségvetési vitában is azt mondta, hogy radikális adó- és járulékcsökkentésre van szükség, mert ez fogja a magyar gazdaság szekerét beindítani, ez ösztönzi a beruházást és a munkahelyteremtést, emellett pedig a gazdaságfejlesztés is elengedhetetlen.

Varga Mihály szerint szükség van az államháztartás konszolidálására is, be kell fagyasztani azokat az állami kiadásokat, amelyekre ebben a helyzetben nincsen szükség.

A pénzügyminiszter autóvásárlására utalva hozzátette, hogy minden ilyen kiadást be kell fagyasztani. Arcátlannak nevezte, hogy a pénzügyminiszter ebben a helyzetben arról beszél, hogy mennyit spóroltak meg az autóvásárláson. Akkor egyből kettőt kellett volna venni vagy ötöt - jegyezte meg. Kitért arra is, hogy például tavaly decemberben "fű alatt" 5 milliárd forintot adtak a baráti önkormányzatoknak.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy Magyarország nem a világgazdasági válság miatt került nehéz helyzetbe, ez csak plusz lökés volt, az igazi ok, hogy a kormány az elmúlt években rossz gazdaság- és társadalompolitikát folytatott. Mint mondta, Magyarországon 2007 óta recesszió van, a kormány emelte az adókat és járulékokat, ezzel lehetetlen helyzetbe hozta a vállalkozásokat, közben a közvagyont privatizálta, és eladósították az országot.

Kijelentette: mára az ország adósságcsapdába került, hiszen a potenciális gazdasági növekedés mélyen alatta van annak, mint amennyit az ország kamatokra fizet, vagyis hiába lesz jobb a világgazdaság helyzete, Magyarország akkor sem tud felzárkózni. Szerinte néhány év alatt a kormány több adósságot hozott össze az országnak, mint amennyi a Kádár-rendszer 40 éve alatt keletkezett, de még azt sem tudni, milyen következményei lesznek az elmúlt hónapokban az Európai Uniótól, a Nemzetközi Valutaalaptól, a Világbanktól és az Európai Beruházási Banktól felvett hiteleknek.

Varga Mihály szerint a miniszterelnök téved, ha még mindig azt hiszi, hogy az IMF-hitel megoldotta az ország problémáját, mert ez csak saját politikai túléléséhez járult hozzá.

A fideszes politikus szerint a miniszterelnöknek arról kellett volna inkább beszélnie, hogy az adósságcsapdából, ebből "az egyre inkább argentin típusú" helyzetből hogyan fog az ország kikeveredni, amikor nincsenek belső források, hogy a hiteleket törlesszük.

Másrészt arról is beszélni kellett volna, hogy hol van az 2500 milliárd forintnyi uniós támogatás, amelyet az ország az utóbbi években kapott, mert ez a pénz nem látszik az országon, ami annyit jelent, hogy vagy rosszul költötték el, vagy eltűnt korrupció csatornáin.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását