2024. május 2. - Zsigmond

Pereljük be Izraelt!

Dr. Morvai Krisztina - egyetemi docens, a Jobbik nyíltlevélírója - nem lacafacázott, és beperelte Izraelt. Vagyis beperelné, ha erre nem csak a legfőbb ügyésznek lenne lehetősége. De mivel csak neki van, így inkább egy nyílt levélben megkérte őt, hogy vég
2009. január 23. péntek 13:19 - hirextra
Őszintén, ez mi?

Jövőbelátó harmadik szemem már vizualizálta is a holnapi világsajtó külföld rovatainak egyik hírét: „Magyarország beperelné Izraelt”. Az emberek fogják a hasukat, sőt dőlnek majd a röhögéstől - míg mi itthon csak csöndben sírunk. Morvai a levélben arra hivatkozik, hogy a hatályos magyar Btk. szerint, akik emberiség ellenes bűntetteket követnek el, azokra a magyar törvényt kell alkalmazni, még akkor is, ha a nem magyar állampolgár és az általa elkövetett tett külföldön történt is. Jelenleg az Izraeli kormány tagjai, katonaságának parancsnoka, és más „elhanyagolható” személyek tarkítják a feljelentés célpontjainak listáját.

Értjük mi, hogy kell egy kis hírnév Morvainak, de ezzel talán nem kellene egy országot lejáratnia - vagy ezzel megpróbálkoznia. Az ügyészség válasza mindent elmond: no komment. De azért jó kérdés, hogy mit érhetnénk el, ha mégis jogerőre emelkedne az ügy, majd elmarasztaló ítélet születne. Izrael népe - „bűnös vezetőikkel” az élen - azonnal kirohanna az utcára és halálig tartó önostorozásba kezdene? Megtízszereznék a gázai segélyek szállítását, és minden egyes lerombolt ház helyébe kettőt állítanának? - bár ugyanez emberügyben kissé visszás. Esetleg rögtön békét kötnének az őket rakétákkal bombázó Hamasszal?

Jogi út

Morvai szerint ezeket azért nem, de sok más egyebet elérhetünk. Például kiállhatunk az erőszak és a felesleges mészárlás ellen - ezzel az EU egyetlen tagállama lennénk, aki jogi útra tereli az ügyet. Sőt, „az elkövetők őrizetbe vétele illetve előzetes letartóztatása” is szóba kerül. Itt persze gyorsan hozzáteszi a mélyen tisztelt jogászasszony, hogy nem arról van szó, hogy a magyar rendőrség kimegy Izraelbe, és bilincsbe veri a miniszterelnököt, hanem ha véletlenül kishazánk területére tévednének, akkor várna rájuk-e sanyarú sors.

Azt is hozzáteszi - csak hogy némi reális vonatkozást is kapjon a történet - hogy az esetlegesen az országban tartózkodó „bűnösöket” felelősségre kéne vonni, és ami még fontosabb, az ide bejegyzett vagyonukat le kéne foglalni. Felmerült egy hasonló ötlet Amerikában is szeptember 11 környékén, de hamar kimutatták, hogy ha az említett (a Bin-Laden családi) vagyont hirtelen kivinnék az országból, akkor a gazdaság is összeomolhatna. Nálunk is valami hasonló a helyzet. Vagyis úgy rúgnánk magunkat seggbe, hogy a saját bakancsunk a szánkon jönne ki.

Egy másik nézőpont

Annyiban viszont mindenképpen igaza van Morvainak, hogy el kell ítélni az erőszaknak azon részét, amely ENSZ épületek és ártatlan civilek halálát okozta. Ezt az ENSZ nagykövete, és több EU ország is megtette. Az is igaz, hogy a balkáni háborúkban rögtön kikiáltották a „rosszfiút” és a felelősségre vonás is viszonylag hamar elkezdődött - így akár itt is lehetne alkalmazni ezt a módszert. Szintén tény, hogy jogi szempontból nem épp támadható vagy helytelen Morvai nekifutása. Ám a Gázai helyzet sem külpolitikailag, sem tényközpontú szemszögből nem ennyire egyszerű.

Megkérdeztük Morvait

A Hírextra megkérdezte magát Dr. Morvai Krisztinát, hogy pontosan mit is szeretett volna elérni a feljelentéssel. Igaz először kissé rosszul álltunk neki a kérdésnek, ugyanis az általa írt nyílt levélről érdeklődtünk, amire a következő kérdést kaptuk: „pontosan melyikre gondol? Ugyanis mindennap írok egyet”. Nos igen, ezzel a munkatempóval biztos nem lehet egyszerű az élet.

Az ügyvédnő úgy véli, gyakorlati jelentősége is lehet feljelentésének. Mint mondja, vannak érzelmi, politikai és erkölcsi kérdések, amiken lehet vitatkozni, azon viszont nem, hogy mit mond a hatályos jogszabály. Az elvárás az, hogy a bűnt büntetés kövesse - teszi hozzá. Ennek szerinte akkor van realitása, ha a kérdéses személy Magyarországon tartózkodik. "Ha beteszi a lábat Magyarországra az izraeli kormány egy tagja, akkor a Ferihegyen már őrizetbe veszik, és lehet mondjuk a nagykövetasszonynak háromnapi hideg élelmet, váltás fehérneműt, ésatöbbit szállítani, mert mehet a fogdába" - mondja.

Vannak nemzetközi egyezmények, amik alapján esetlegesen elfogatóparancsot is ki lehet adatni - hívja fel a figyelmet Morvai. Több államnak is van már ilyen terve (pl.: Hollandia), ezért az ügyvédnő elmondása szerint már elkezdték bújtatni az izraeli parancsnokokat. Ez máris egy eredmény - mutat rá - mivel érzik, hogy tetteiknek következménye lehet.

A teljes levél itt olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását