2024. május 3. - Tímea, Irma

A mi kultúránk tele van politikával

Kényszerből élt a nyelvében, a kultúrájában a nemzet, mert sokszor nem volt hazája, ezért a mi kultúránk át van itatva politikával - mondta csütörtökön a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett nagyváradi ünnepségen Markó Béla, a Romániai Magyar Demokra
2009. január 22. csütörtök 23:00 - Hírextra
"Nekünk sokszor nem volt kézzelfogható, birtokba vehető, magunkévá tehető hazánk a történelemben, mi állandóan vágyakoztunk egy haza után. A mi kultúránk tele van ezzel a vágyakozással. Nálunk sokszor a kultúra magát a hazát jelentette" - hangoztatta a szónok, aki szerint nem véletlenül vált szállóigévé, hogy "nyelvében él a nemzet". Kényszerből élt a nyelvében, a kultúrájában a nemzet, mert sokszor nem volt hazája - tette hozzá.

"A mi kultúránk a haza megtartásának vagy visszaszerzésének módszertanát jelenti, hatalmas leckesorozat arról, hogy miképpen kell a honért megdolgozni vagy megharcolni. Erről beszél Balassi Bálint, Vörösmarty Mihály vagy József Attila" - fejtette ki Markó.

Megállapította: az erdélyi magyar ember ma is a nyelvben, a kultúrában keresi a hazáját, és az erdélyi magyar értelmiségieknek újból és újból fel kell mutatniuk ezt a hazát.

"Ez a vidék, ez az ország, ez a nemzet sohasem választotta szét a kultúrát és a politikát", ennek a népnek a költői sohasem zárkóztak elefántcsonttoronyba, mindig fegyvernek használták a tollat, sőt igazi fegyvert is ragadtak időnként, mint Petőfi Sándor - mondta az RMDSZ elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását