2024. május 6. - Ivett, Frida

Tovább erősödhetnek kapcsolataink Amerikával

Tovább erősödhetnek az amerikai-magyar kapcsolatok az Obama-adminisztráció alatt - mondta amerikai nagykövet kedden Budapesten az MTI-nek. A nagykövetség fogadását megelőzően humanisták, utána a Hungary for Obama társaság ünnepelte az új elnököt a diplom
2009. január 21. szerda 06:17 - Hírextra
Magyarország és az Egyesült Államok között már most is rendkívül erős a kapcsolat, de mindig megvan az esély arra, hogy ezeket még erősebbé tegyük. Szerintem az Obama-adminisztráció is erre törekszik - mondta April H. Foley az elnöki beiktatás alkalmából tartott fogadáson.

Az Egyesült Államok a jövőben is sokat dolgozik majd azért, hogy erős kapcsolata legyen Magyarországgal. Magyarország fontos szövetséges, fontos barát - tette hozzá.

A nagykövet arról is beszélt, hogy az amerikai elnökök beiktatása mindig történelmi pillanat, de a keddi azért is történelmi nap, mert egy afroamerikai elnök lép hivatalba.

A nap folyamán tartott sajtóértekezletén Göncz Kinga külügyminiszter is arról beszélt, hogy még az eddigieknél is szorosabbá válhatnak az amerikai-magyar kapcsolatok, történelmi jelentőségűnek nevezve Barack Obama megválasztott amerikai elnök beiktatását.

Az új elnök beiktatását megelőzően a Humanista Párt pezsgővel ünnepelte, hogy véget ért a Bush-adminisztráció és hivatalba lépett Barack Obama. A budapesti amerikai nagykövetség épülete előtt a párt néhány aktivistája bontott pezsgőt ebből az alkalomból.

A Hungary for Obama társaság gyertyákat gyújtott a diplomáciai képviselet előtt, a Szabadság téren. Több mint félszázan gyűltek össze és a gyepre rajzolt "Hope" azaz "Remény" feliratot gyertyákkal és fáklyákkal is megjelenítették.

Az új elnök beiktatása alkalmából a hivatalos események mellett Budapest több pontján rendeztek házibulikat. Az Egyesült Államok 44. elnöke, Barack Obama kedden, helyi idő szerint délben tette le a hivatali esküt a Capitolium nyugati oldalán rendezett ünnepségen. Obama az eskütételkor arra a bibliára helyezte kezét, amelyet XIX. századi elődje, a rabszolgaság intézményének Amerikában véget vető 16. elnök, Abraham Lincoln használt 1861-ben, s amelyet elnöki beiktatási ünnepségen azóta sem használtak. A bibliát a hivatalba lépő elnök felesége, Michelle Obama tartotta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását