2024. május 2. - Zsigmond

Idén már él a bérbefagyasztás?

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elfogadhatatlannak tartja a bérstoppal és a közszféra 2009-es kereset-kompenzációjával kapcsolatban megjelent félrevezető megnyilatkozásokat - erről a szervezet elnöke írt közleményt szerdán.
2009. január 21. szerda 14:35 - Hírextra
A SZDSZ kedden szorgalmazott bérstopot, Fodor Gábor elnök szerint a kormánynak felül kell vizsgálnia a közszféra 13. havi bérével kapcsolatos decemberi álláspontját. Mint mondta, azért van szükség a közszféra bér- és létszámstopjára, mert indokolatlannak és igazságtalannak tartják a 4,5 százalékos emelést, miközben a piaci szférában nem nőnek a bérek, és munkahelyek szűnnek meg. Kóka János frakcióvezető arról beszélt, hogy a költségvetés elkészülte után a kormány a parlament megkerülésével 80 milliárd forintot fordított a minisztériumok év végi többletigényeire, 120 milliárd forintot pedig a közszféra 13. havi bérkompenzációjára.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szerint viszont 2009-ben megvalósult a közszférában a bérstop, mert a közszolgálat egyetlen tarifarendszere sem emelkedik. A szervezet elnöke úgy véli, hogy a 13. havi illetmény és a 2008-as inflációs kompenzáció megvonásával 2009-re 10 százalékot meghaladó kereset-veszteség fenyegette a közszolgálat munkavállalóit, és ezt "sikerült" a közszolgálati szakszervezeteknek a kormánnyal folytatott tárgyalások során 6 százalék körüli veszteségre csökkenteni.

"Azok a közszereplők, köztük pártpolitikusok, akik bármilyen minőségben nyilatkozva ezt a kompenzációt indokolatlannak, igazságtalannak tartják és 4,5 százalékos emelésnek akarják beállítani - feszültséget szítva a köz- és a piaci szféra munkavállalói között -, veszélyeztetik az amúgy is törékeny társadalmi és munkabékét" - írta közleményében Varga László.

Szerinte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma érdekelt a valós tényeken alapuló nyílt és őszinte vitában, de elfogadhatatlannak tartja a félrevezető, cinikus megnyilatkozásokat, bárki részéről is hangozzanak el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását