2024. április 26. - Ervin

Obama sokat ígért

Kiábrándulás követheti Barack Obama hivatalba lépését, a megválasztott elnök kampányígéreteinek nagy részét nem lehet betartani, már most is hallani elégedetlen hangokat - mondta Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet szakértője az MTI-nek.
2009. január 18. vasárnap 13:20 - Hírextra
A megválasztott elnök túlzott várakozásokat keltett, olyan ígéreteket tett, amelyeket nyilvánvalóan nem lehet beváltani. Barack Obamát mindenütt egyfajta "megváltóként" várják, a csalódás azonban "bele van kódolva az elnökségébe" - hangsúlyozta Magyarics Tamás.

A demokrata párt baloldalán már most is egyre több elégedetlen hangot hallani. Nagyon sokan úgy gondolják például, hogy az ígért több száz milliárdos gazdasági csomag nem lesz elég. A szakszervezetek véleménye szerint pedig a leendő kormánynak többet kellene tennie a munkahelyek védelmében. Nagyon sok megígért gazdasági programot nem lehet beindítani és kompromisszumokat kell kötni a társadalom- és egészségbiztosításban is - mutatott rá.

Személyi ügyekben is sok bírálat érte Barack Obamát, sokan kifogásolták a kinevezési gyakorlatát. A hivatalba lépő elnök változásokat ígért Washingtonban, ennek ellenére az eddigi kinevezettek jelentős része washingtoni bennfentes, ez pedig sok ember számára visszatetsző - fűzte hozzá az elemző.

Mint rámutatott, a külpolitikában is sok csalódás érte a demokrata szavazókat és hasonló várható Európa részéről is: Barack Obama ugyanis sok esetben a középtől jobbra található álláspontokat foglal el nemzetbiztonsági kérdésekben. Nem zárja ki például az egyoldalú lépéseket, vagy egy másik ország szuverenitásának megsértését. Az iraki kivonulással vagy a közel-keleti kérdéssel kapcsolatban is változott a megválasztott elnök álláspontja.

Míg Irak ügyében elnökválasztási kampányában azt ígérte, hogy másfél éven belül kivonják az amerikai csapatokat, azóta Bagdad és Washington új biztonsági megállapodása értelmében a teljes amerikai katonaságnak csak 2011 végéig kell távoznia az országból.

A közel-keleti válság megoldásában Obama korábban azt érzékeltette, hogy nagyobb megértéssel viseltetik majd a palesztinok igényei iránt, a gázai hadműveletek óta azonban úgy tűnik, elődjeihez hasonlóan Izrael önvédelemhez való jogát helyezi előtérbe.

Mára az ígéretek tehát jelentősen módosultak és várható, hogy még inkább felpuhulnak a korábbi álláspontok. Barack Obama ugyanúgy középen marad és középről próbál kormányozni, mint az eddigi elnökök döntő többsége - mondta Magyarics Tamás.

Barack Obama már szenátorként is mindenkinek azt mondta, amit a másik fél hallani akart, ezt az eddigi nyilatkozatai alapján hivatalba lépése után is folytatja, így egy újabb "teflonelnöke" lesz az Egyesült Államoknak, Ronald Reagan után - mutatott rá az elemző.

Az új kabinetet értékelve a szakértő kiemelte: a megválasztott elnök olyan politikusokat vett maga mellé, akik nagyon tapasztaltak, de ezzel együtt rendkívül erős egyéniségek. Éppen ezért nagy esély van a konfliktusokra az adminisztráción belül. Ilyen lehet például a külügyminiszter, Hillary Clinton és a szintén külpolitikus John Biden alelnök közötti vetélkedés - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását