2024. május 14. - Bonifác

Szaporodó leszámolások

Megkétszereződött az elmúlt évben a francia alvilági bandák, bűnszövetkezetek közötti véres leszámolások száma: a háttérben a drog, a szerencsejáték és a nagy ingatlanspekulációk állnak. Mint a párizsi Le Figaro megírta, 2007-ben az ilyen jellegű bűncsel
2009. január 14. szerda 07:13 - Hírextra
A bűnözők közötti leszámolás fogalma a rendőrségi szaknyelvben "az olyan gyilkosságokat, emberöléseket, valamint az erre irányuló kísérleteket foglalja magában, amelyeket egy bűnöző követ el egy vagy több olyan személy ellen, akiről tudott, hogy szervezett bűnbandához tartozik".

Az összesített francia bűnözési statisztika az elmúlt évben 0,9 százalékos csökkenést mutat (3 550 000 regisztrált bűncselekmény a 2007 évi 3 580 000-rel szemben), a hat évvel ezelőttinél 14 százalékkal volt kisebb a tavalyi. Ugyanakkor a nyilvántartott 107-féle bűncselekmény-kategória között volt olyan is, amelyben 2008 során növekedés volt tapasztalható - a legnagyobb éppen a szervezett bűnözők közötti leszámolások tekintetében.

A rendőrség szemében ez aggasztó tünet, amikor ugyanis a bűnözők egymásra lövöldöznek, az annak jele, hogy új ragadozók tűntek fel, akik diktálni akarják a szabályokat, és ez nagy veszéllyel jár - fejtette ki egy szakértő.

Párizst és környékét kevésbé érintette a bandaháborúk új hulláma, ami részben azzal magyarázható, hogy a térségben működő nagy bűnszövetkezetek tagjai jobbára börtönben vannak, vagy éppen bíróság előtt állnak - mondta el a bűnügyi rendőrség egyik vezetője.

A vidék viszont korántsem nyugodt. Grenoble városában a vendetták olyan hulláma bontakozott ki, amely az olasz alvilág "nagy éveire" emlékeztet, 2003 óta már tíz halottja és ugyanannyi sebesültje van a leszámolásoknak. A leglátványosabb gyilkosság 2008 szeptemberében történt, amikor egy elítéltet, aki a varces-i börtönben töltötte büntetését, kívülről lőttek le távcsöves puskával. "Városunk valóságos Chicagóvá vált" - mondta a egy helyi rendőrtiszt a bűntett után.

Korzikában nyolc gyilkosság jelezte a családi klánok háborúját, amely a bárok és az idegenforgalmi beruházásokhoz kapcsolódó építkezések fölötti ellenőrzésért folyik a sziget elegáns turisztikai célpontjává vált Porto Vecchio környékén. Áprilisban ölték meg Richard Casanovát, akiről feltételezik, hogy ő szervezte a genfi UBS bank elleni 1990. évi akciót, amelyet sokan az évszázad bankrablásának neveztek - az erőszakhullám láthatóan ehhez a gyilkossághoz kapcsolódik.

Marseille-ben a "Nagy Szőke" nevű bűnöző számított az alvilág egyik főnökének - őt augusztus 3-án lőtték le. Halála feltehetően a szerencsejáték-automaták - stílszerűen: a "félkarú rablók" - és a drogkereskedelem kontrolljáért folyó, tucatnyi áldozatot követelő harccal függött össze.

A rendőrség szerint a helyi maffiákon kívül a bűnözők új nemzedéke is jelentkezett. Akad köztük szerb, horvát, bosnyák, montenegrói is. Nizzában először tört ki területi konfliktus az Ariane negyed hagyományos bandavezérei és .. csecsen bűnözők között. "Számítani kell további hasonló leszámolásokra is" - mondta a lapnak egy rendőrfelügyelő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását