2024. május 7. - Gizella

Börtön jár a kutyaviadalok szervezőinek

Három és öt év közötti börtönnel lehet majd sújtani a Szerbiában igen népszerű kutyaviadalok szervezőit, ha megszületik az erről szóló, már a kormány előtt lévő törvény.
2009. január 13. kedd 07:44 - Hírextra
Jelenleg a kegyetlen, de nagy pénzeket megmozgató "játék" szervezői és lebonyolítói csak szabálysértésért vonhatók felelősségre, s néhány ezer dinár büntetés róható ki rájuk, ám még nem fordult elő, hogy bárki ellen is eljárás indult volna.Pedig a véres cirkusz haszonélvezői nem rejtőzködnek: internetes oldalakon hirdetik szolgáltatásaikat.

Havonta több viadalt szerveznek, amelyek mindegyikén több ezer euró értékben kötnek fogadásokat. Ilyen összegből nevetve ki lehetne fizetni a pár ezer dináros szabálysértési bírságot, ha lenne. Azonban nincs, mert - mint egy állatvédő a Politika című újságnak elmondta -, az állatorvosi szolgálatnak kellene kiszabnia, amelynek alkalmazottai, valamint a rendőrök megkapják részüket az üzletből. Ezért soha senkit nem bírságoltak még meg.

A legsűrűbben Belgrádban, Szabácson (Sabac), Pancsován (Pancevo) és Szabadkán (Subotica) rendeznek viadalokat, amelyek fő résztvevői a pitbull terrierek, bár előfordul, hogy kaukázusi, vagy sárhegyi juhászkutyát (sarplaninac) eresztenek össze velük. Ezeknek a híres farkasölő, félelmet nem ismerő óriásoknak szakértők szerint esélyük sincs a náluk jóval kisebb pitbullokkal szemben, s csak azért küldik őket a biztos pusztulásukkal végződő küzdelembe, hogy a nézők jobban izgulhassanak, élvezhessék, ahogy a kutya-Dávid - előre biztosan megjósolhatóan - kutya-Góliátot öl.

A viadalok természetesen jól jövedelmező tenyésztői rendszert is fenntartanak. Egy pitbullkölyökért 500-2000 eurót lehet kapni, ha pedig már harcban kipróbálták, s ígéretes tehetségnek bizonyult, 5000 eurót is megadnak érte.

Utána addig él, amíg győztes tud maradni. A kutyaviadalok többsége valamelyik állat halálával végződik, ha pedig a vesztes mégis életben marad, tenyésztője végez vele, nehogy a gyanú árnyéka vetődjön rá, azt kezdjék híresztelni róla, hogy meggyógyított kutyáját pároztatva csökkent harcértékű kutyakölykökkel próbál kereskedni.

A tenyésztői jó hír nagyon fontos, mert Szerbia az egyik fő központja a harci pitbullok tenyésztésének. Bennfentesek szerint exportja rögtön az Egyesült Államoké után következik, a kutyaviadalokkal teli balkáni térségben pedig egyeduralkodó.

A szerbek viszonylag kicsi - 16-20 kilós, csupa izom, akár egyik lábuk elvesztése után is a végsőkig küzdeni tudó - kutyái sokkal népszerűbbek, mint az ukránok és a hollandok hatalmas, de épp ezért kevésbé harcképes 40-45 kilós óriásai, vagy a 20-30 kilós magyar harci pitbullok. Gyilkoláshoz alkatilag ugyanúgy fel vannak szerelkezve: az ő harapásuk ereje is 1200 kg körül van, mint nagyobb fajtatársaiké, s ők is messze maguk mögött hagyják a csak 1000 kilóval harapni képes bullterriert, a 800 kilót tudó dobermannt, a többi kutyáról már nem is beszélve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását