2024. május 19. - Ivó, Milán

A szmog még tartja magát

Folyamatosan javul a helyzet, csökken a szálló por koncentrációja a főváros levegőjében, de a mérőállomások többsége hétfő délután is a riasztási határérték, köbméterenként 100 mikrogramm feletti értéket mutatott.
2009. január 12. hétfő 16:40 - Hírextra
Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat hétfőn 13 órakor is a dél-budai, Nagytétényi úti mérőállomáson regisztrálta a legtöbb szálló port - 113 mikrogrammot -, de a riasztási határértéket meghaladó koncentrációt mutattak az Erzsébet téri, a Kosztolányi Dezső téri, a Gilicze téri és a Teleki téri műszerek is. Ezeken az állomásokon jellemzően 102 és 109 mikrogramm közötti értéket mértek.
Csepelen ugyanakkor a riasztási küszöbérték alá (97 mikrogramm) esett a porkoncentráció. A legkevesebb szennyező anyagot továbbra is a pesthidegkúti állomás rögzíti, 12 órakor 57 mikrogramm volt a szálló por mértéke. A Széna téri és a Kőrakás parki állomás nem szolgáltat a porkoncentrációra vonatkozó adatokat.

A szálló por egészségügyi határértéke napi átlagban köbméterenként 50 mikrogramm.Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az időjárásban hétfőn és kedden nem várható jelentős javulás. Fodor Zoltán meteorológus hozzátette, hogy vastagodhat az a légréteg, amelyben a por el tud keveredni, de ez jelentős javulást nem okoz. Elmondta, hogy továbbra is szerdára várják annak a frontnak az érkezését, amelynek köszönhetően jelentős javulás áll be a levegő minőségében Budapesten és az egész ország területén.

Budapesten vasárnap 11 órától van érvényben a szmogriadó, mert a szálló por koncentrációja két egymást követő napon is meghaladta a 100 mikrogramm/köbméteres riasztási küszöbértéket. Emiatt a fővárosban korlátozzák az autóforgalmat: páros napokon csak a páros, páratlan napokon csak a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását